Glosa: Původní kánon Star Wars zadupal Disney do země. Ten nový staví zatím bez fanoušků

Jarda Konáš
20. 10. 2015 17:12
Těžko bychom do konce letošního roku našli větší filmovou událost, než je premiéra sedmého dílu Hvězdných válek. Bez ohledu na to, co člověk preferuje, jaká a zda vůbec kina navštěvuje, marketingové a mediální masáži okolo nového filmu s podtitulem Síla se probouzí zkrátka neunikne. A začátkem tohoto týdne, kdy konečně vyšel trailer na očekávaný předvánoční hit, najela kampaň do cílové (a ještě dva měsíce dlouhé) rovinky. Více v glose Jardy Konáše.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: LucasArts

Glosa – Hvězdné války, to je kolos sám o sobě. Duchovní otec George Lucas dokázal vytvořit nejen fiktivní impérium galaktické, ale především reálné obchodní. A když svou roky budovanou značku prodal před pár lety společnosti Disney, fanoušci se stali svědky dvou zásadních procesů. Destrukce a přestavby.

Destrukce přišla rychle a snadno. Nový majitel zkrátka prohlásil, že platí jen a pouze to, co divák viděl v původních filmech, cokoliv dalšího se škrtá. To je rázný zásah do téměř čtyřicet let se rozvíjejícího světa. Galaxie Hvězdných válek nežila jen v šesti celovečerácích, její příběh rozvíjely počítačové hry, seriály, komiksy a především romány, které vycházely už od premiéry prvního snímku v roce 1977.

Fanoušci některé z knih přijali natolik za své, že určité příběhy řadí dokonce nad filmová vyprávění, například tzv. Thrawnovu trilogii od Timothyho Zahna nebo Stíny Impéria Stevea Perryho.

Přestavba za hvězdným plotem

A toto všechno Disney nyní prakticky vyhodil do koše. To, co vyšlo před koupením práv na Hvězdné války, se začalo označovat jako „nekanonické“, tedy naoko platné do chvíle, než se lidé v Disney rozhodnou převyprávět danou etapu po svém.

Typickým příkladem je román Death Star tandemu Reaves-Perry popisující budování děsivé vesmírné stanice a následnou snahu ukrást její plány za účelem sabotáže. Četli jste? Líbilo se? Zapomeňte! Smůla, škrtá se, Disney si tuto kapitolu odvypráví po svém ve spin-offu Rogue One, který půjde do kin příští zimu.

Proto nejen fandové Hvězdných válek, ale i kritici a lidé z branže pozorně sledují proces výše zmíněné přestavby. Značka je atraktivní a víceméně neotřesitelná, jen si okolo sebe musí opět vybudovat široké univerzum, jehož příběhy si budou diváci krátit čekání na nové filmy. V tuto chvíli je na trhu oficiálně osm románů ze světa Hvězdných válek, jejichž vyprávění lze brát jako právoplatné v zamýšleném příběhovém vývoji. Před třemi lety jich bylo přes dvě stě.

Nelze se proto divit rozčarování fanoušků, kteří přišli o velkou část života. Něčemu věřili, něco prožívali, a najednou jim Disney oznámil: „Sorry, všechno to bude jinak.“ No jo, jenže jak? V úvodu zmíněná mediální masáž neprozradila prakticky nic, máloco jde vyčíst i ze dvou teaserů a tento týden vydaného traileru.

Disney zadupal do země velkou část původního kánonu, ale o tom novém neprozradil téměř nic. Přestavba se zatím odehrává jen za vysokým neprůhledným plotem. Nahlédnout za něj nás tvůrci nechají skutečně až v den premiéry. Nebo vlastně ne, jedna z těch osmi nově vydaných „oficiálních“ knih jménem Aftermath trochu odhaluje příběhové pozadí a je jakousi spojnicí mezi šestým a sedmým filmem.

A jestli místo příběhu máte na Hvězdných válkách raději stíhačky a vesmírné lodě, v prodeji je už i nová edice stavebnic Lego. Takže alespoň co se marketingu týče, vše zůstalo při starém.

Star Wars: Síla se probouzí trailer | Video: Disney/Falcon

Čtete rádi zpravodajský on-line deník Aktuálně.cz? Podpořte nás v anketě českého internetu Křišťálová lupa. Hlas nám můžete dát zde. Děkujeme!

 

Právě se děje

Další zprávy