Anthropoid bude mít světovou premiéru ve Varech. Má šanci dostat konečně Česko na filmovou mapu

Martin Svoboda Martin Svoboda
27. 5. 2016 9:27
Karlovy Vary letos otevřou filmem Anthropoid, britským (z největší části) počinem mapujícím atentát na Heydricha. Pro české návštěvníky festivalu je to nepochybně velmi atraktivní volba. Každý národ se přece občas rád octne v hledáčku světových tvůrců. A zároveň jde o film se skutečným potenciálem, který může zaujmout zahraniční publikum.
Anthropoid
Anthropoid | Foto: MFF KV

Stejně tak pro média jde o dokonale vděčný terč. Snímek je skrze režiséra Seana Ellise (Cashback, Metro Manila) zajímavý jako umělecký počin, hvězdy Cillian Murphy (například Nolanův Batman, zde Gabčík) a především Jamie Dornan (50 odstínů šedi, zde Kubiš) pak zaujmou i mainstreamové a bulvární plátky. Přitom jde stále o schopné herce.

Organizátoři si vzhledem k realistickým možnostem festivalu sotva mohli přát lepší titul a oproti předchozím ročníkům, kdy si zahajovací projekce pamatuje málokdo, tu máme vyčnívající projekt.

Historie s lidským rozměrem

Snímek vznikal i v samotné Praze. V Resslově ulici filmaři dokonce vytrhali semafory a dočasně opravili kryptu kostela Cyrila a Metoděje, aby zde mohli natočit stěžejní momenty konečného střetu parašutistů s jednotkou gestapa.

Krom toho bude hrát jednu z hlavních rolí Aňa Geislerová, podle jejíhož přízvuku svou angličtinu stylizovali i ostatní herci, jak přiznával Dornan už během své krátké přítomnosti na loňském festivalu, kde si Anthropoid odbyl první velkou tiskovku. Nyní můžeme vytušit, že letošní premiéra byla v jednání už tenkrát.

Zahraniční filmaři tehdy mluvili o fascinaci námětem, který jim byl do té doby neznámý. Střet malé skupiny s třetím mužem SS, ale také konflikty mezi jednotlivými výsadkáři, které vyvrcholily zradou Karla Čurdy (Jiří Šimek).

Atentát na Heydricha patří mezi filmařsky celkem vděčné náměty. Jsme v něm svědky zásadní historické události, ale většina konfliktů existuje na osobní úrovni a má skoro archetypální rozměr. Ony události jako by si říkaly o převedení do podoby příběhu (což paradoxně neudělal minimalistický Atentát Jiřího Sequense st.). Musíme jen doufat, že tomuto nutkání režisér, scenárista a kameraman v jedné osobě Ellis nepodlehne až příliš a neudělá z historického faktu pohádku.

Nevděčná krásná Praha

Česko a česká kultura se doposud globální popkultuře celkem úspěšně vyhýbají. Zamilované páry létají ve filmech do Paříže, mladí vyrážejí pařit do Berlína a na východoevropskou hororovou pustinu má naše země až příliš spořádanou pověst.

Praha je krásná, ale nic se v ní neděje – scenárista Simpsonů Mike Reiss nedávno vysvětloval, že žlutá rodinka nebyla v Čechách proto, že s námi nejsou ve světě spojovány konkrétní stereotypy, ať už současné, nebo dějinné.

V důsledku se k nám jen těžko zasazují příběhy, protože vzniká nutnost až moc vysvětlovat. Kde postavy jsou? Co zde očekávat? Na co se soustředit? Když se hrdina octne v Římě, není třeba k prostředí dodat ani slůvko. Z dramaturgického hlediska je tedy Praha velmi nevděčná destinace. Totéž platí o celých našich dějinách.

Scenáristé si proto s českým prostředím nevědí rady. Dokázala to už adaptace Kunderovy Nesnesitelné lehkosti bytí s Danielem Day-Lewisem. Ta sice nebyla špatným filmem, byla ale zcela odtržena od českého prostředí a spisovatel se zařekl, že už nikdy nepovolí adaptování svých děl.

Kusy jako Mission: Impossible, Česká spojka (v originálním názvu slovo „česká“ není) či Bratři Bloomovi pak s Prahou zacházejí jako s v podstatě anonymními pohlednicovými kulisami.

Bude tedy zajímavé sledovat, jak se anglický autor zakousne do výrazného kusu české historie, který by mohl dostat naši současnost i dějiny na filmovou mapu. Natáčením v lokacích a obsazováním tuzemských herců Ellis ukazuje snahu se prostředí přiblížit. Jestli úspěšnou, se dozvíme až v Karlových Varech.

Filmaři vytvořili hlavu Josifa Stalina, která shlíží z Letné na Prahu. Sochu vyrobili kvůli filmu o tvůrci původního sousoší. | Video: Rádio Svobodná Evropa
 

Právě se děje

Další zprávy