Indiana Jones je nesmrtelný. Harrison Ford ale na své hranice narazil. Jak z toho ven?

Martin Svoboda Martin Svoboda
17. 3. 2016 10:10
Za tři roky se vrátí Indiana Jones pod režijním vedením Stevena Spielberga a v hlavní roli s Harrisonem Fordem, kterému v době premiéry filmu bude 76 let. "Indiana Jones jako značka možná nemá hranice, ale Indiana Jones jako hrdina ztvárněný Harrisonem Fordem na své hranice již narazil. Není snadné si představit, kudy by se mohl Spielberg ubrat, aby uspokojil víc než pár diváků, kteří ocení jeho jistě precizní filmařinu," zamýšlí se nad pátým dobrodružstvím slavného archeologa Martin Svoboda.
Foto: Lucasfilm

Indiana Jones má tu smůlu, že na rozdíl od Jamese Bonda včas nestanovil pravidla svého světa tak, že diváky nepřekvapí, když jednou za deset patnáct let přichází generační obměna. Špionážní mašina na tržby se proto nezadrhává, má potenciál zrychlovat a může hučet už přes půl století bez určené spotřební lhůty.

Slavného archeologa máme ale spjatého s Harrisonem Fordem. V televizním seriálu sice mladou verzi hrdiny ztvárnili i jiní herci, Harrison se však objevil v krátkých výpravách do budoucnosti. Tvůrci tak diváka ujistili, že obličej těch kluků bude jednou vytvarován do charakteristické podoby vousatého hrdiny s kloboukem.

Dobyvatelé ztracené archy (1981)
Dobyvatelé ztracené archy (1981) | Foto: Lucasfilm

Za pětatřicet let budování bohaté historie zkrátka George Lucas a Steven Spielberg nastavili kánon tak, že Indiana Jones rovná se Harrison Ford. Což je problematické ve chvíli, kdy chce nový majitel využít filmová práva a Fordovi táhne na 75 let.

Obnovit značku

Když Disney koupil Lucasfilm, všichni řešili primárně Star Wars. Studio s vervou naplánovalo na každý rok nový film z předaleké galaxii, čímž naznačilo, že ani druhé největší ložisko zlata nezůstane ležet ladem.

Z pohledu trendového budování širokého filmového univerza ve stylu Marvelu (rovněž pod Disneym) se pak značka Indiana Jones jeví opravdu jako poklad. Stejně jako superhrdinské komiksy nabízí takřka nekonečný objem námětů, po čem všem by se mohl pověstný archeolog pídit, jaká tajemství by mohl odhalovat (a vedlejší produkty série od knih přes zmíněný seriál a počítačové hry dokazují, že obzor Jonese nedohlédnete).

Indiana Jones a Chrám zkázy (1984)
Indiana Jones a Chrám zkázy (1984) | Foto: Lucasfilm

Je až trestuhodné, že fixací na Forda musí v celovečerních filmech stárnout, měnit kulisy a příliš se přizpůsobovat okolnostem, a je tak odtržen od své podstaty – naivního brakového hrdiny nelimitovaného "naším světem".

Lucas se Spielbergem se v Království křišťálové lebky pokusili žezlo z rukou profesora historie s bičem za opaskem předat jeho synovi ztvárněnému Shiou LaBeoufem. Většina fanoušků snímek odmítla a dodnes se objevuje na seznamech největších filmových zklamání.  

Chybou posledního dílu nazvaného Království křišťálové lebky bylo, když si nepřipustil, že nejsme zvědaví na další dobrodružství ve světě Indiany Jonese po třiceti letech ve jménu předávání otěží. Obzor je možná široký, jeho těžiště ale leží v samotné postavě, ji máme rádi, nemůže být odsunuta do podpůrné pozice jako Han Solo v Síle se probouzí a nemůže se po nás chtít, abychom její svět v budoucnu navštěvovali bez ní.

Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989)
Indiana Jones a Poslední křížová výprava (1989) | Foto: Lucasfilm

Spielberg tedy zjevně došel k názoru, že musí opět zapřáhnout Harrisona Forda, i v jeho šestasedmdesáti letech, protože právě tolik oslaví v létě roku 2019, kdy přijde skoro určitě do kin páté Jonesovo dobrodružství.

Poslední hřebíček

Mluvilo se přitom o návratu do třicátých let s přeobsazením, nejčastěji byla řeč o Chrisu Prattovi, jehož popularita natolik stoupá, že je zřejmě jediným hercem, kterého by publikum přijalo s důvěrou. Z nápadu, zdá se, sešlo. Bohužel. Zní násilně, byl však jediným řešením.

Pokud nemají tvůrci s Fordem schované eso v rukávu a nebude angažovaný, jen aby pomohl přijmout novou tvář stejného hrdiny (jako když Leonard Nimoy coby Spock v novém Star Treku sekundoval svému nástupci, aby pomohl fanouškům zvyknout si na přeobsazení nejikoničtější figury), půjde možná o poslední hřebíček do rakve možnosti, že by šlo Indianu "zachránit" pro budoucí užití.

Mnohé asi potěší představa konce série. Vždyť proč se k ní vracet a riskovat její pošpinění? Na druhou stranu na plátnech dobrodružství, jakými jsou tři klasické díly Indiana Jonese, chybí. A doposud se nikomu nepodařilo dokonale nastavený koncept zkopírovat.

Křehká dokonalost

O Georgi Lucasovi si můžeme myslet mnoho věcí, příliš pro své pozitivní PR v posledních dvaceti letech neudělal. I sdělení, že většinu z čtyř miliard dolarů za Lucasfilm daroval charitě, nakonec přehlušily zprávy o tom, jak ublíženecky ve slabší chvilce reagoval na nové Star Wars, jež nenásledují jeho naplánovaný koncept.

Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008)
Indiana Jones a Království křišťálové lebky (2008) | Foto: Lucasfilm

V době svého mládí měl však neuvěřitelný cit a fantazii, které mu umožnily sebrat motivy ze svých milovaných uměleckých děl rozdílné kvality a dát z nich dohromady postavu, jíž nic nechybí a nic nepřebývá, je ve svém stavu dokonalá a připravená vyrazit na nejtěžší výpravy. Cokoliv ubrat a přidat ji ohrožuje, včetně zatížení stárnutím a studenou válkou.

Nyní si musí Steven Spielberg poradit sám. Vždy přiznával, že Jones je Lucasovo dítě a on v podstatě jen pomáhá příteli oživit jeho sny. I do čtvrtého dílu byl v podstatě přemluven a jeho scénář se mu nepozdával. Proč cítí potřebu pokračovat? Odpověď zná zatím jen on sám.

Indiana Jones jako značka možná nemá hranice, ale Indiana Jones jako hrdina ztvárněný Harrisonem Fordem na své hranice již narazil. Není snadné si představit, kudy by se mohl Spielberg ubrat, aby uspokojil víc než pár diváků, kteří ocení jeho jistě precizní filmařinu. Víme, že ho už krmení davů příliš nezajímá a poslední roky točí jakoby pro sebe, pro radost.

A má na to jistě právo. Nedá se však předpokládat, že by chtěl udělat z Indiany Jonese, který z principu patří fanouškům, akademické cvičení. Čeká ho tedy pořádná výzva.

U nových Star Wars se mi stalo, že mě natolik pohltily, až jsem si zapomněl říkat, jak moc jsou boží, tvrdí nadšeně filmový kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy