Glosa: Hosté pro bulvár, filmy pro diváky. Tak to má být

Martin Svoboda Martin Svoboda
22. 6. 2015 16:00
Gere a Dornan jsou adekvátní volbou pro nekonfliktní nalákání mediální pozornosti.
Richard Gere.
Richard Gere. | Foto: Reuters

Praha - Richard Gere, Jamie Dornan a navrátivší se Harvey Keitel. Hvězdná trojice letošního festivalu, z níž si bulvární fotografové umačkají tlačítka na foťácích a filmové diváky nechá úplně chladnými.

Zní to jako náběh na kritiku, ale v podstatě jde o nejlepší možné řešení stále složitějšího pořadatelského úkolu sehnat někoho slavného.

Vloni se po oznámení hlavního hosta karlovarského filmového festivalu strhl rozruch. Mel Gibson je v současné době za své roky trvající kontroverzní vystupování stále ještě hollywoodským vyvrhelem číslo jedna a stěží to lze označit za nezasloužený odsudek.

Jednat s ním v rukavičkách, izolovat ho od nepříjemných dotazů novinářů a předstírat, že máme rok 1995 a Gibsonova kariéra stoupá k vrcholu, bylo rozhodně nedůstojné festivalu.

Volba Richarda Gerea se oproti tomu jeví nevzrušivě adekvátně a přehlédnutelně, pokud se jí vyloženě nechceme zabývat. Jde o herce, kterého každý zná, ale už roky se o něj nikdo příliš nezajímá, čili má dost volného času, aby si mohl udělat pěkný víkend ve Varech.

Má za sebou navíc kus poctivé práce (ač o jeho osobním uměleckém přínosu kinematografii by se debaty vést daly), takže jeho ocenění nebude vypadat divně, což je vždy příjemný bonus. Možná to vše zní přespříliš cynicky, ale realita někdy bývá podobně pragmatická a hollywoodské hvězdy už dávno nejsou, co bývaly.

Oproti tomu mladý Jamie Dornan, jenž se momentálně historicky znemožnil v kriticky odmítnutém filmu Padesát odstínů šedi, adaptaci populární softpornografické knižní série, zase potřebuje světu dokázat, že je pořád relevantní a nechce strávit zbytek kariéry v roli chodícího six-packu.

Představit další počin na filmovém festivalu pro něj může být určité vykoupení za "hříchy", které dělá pro naplnění bankovního účtu. Obecně se pak i díky jeho výkonu v The Fall má za to, že skutečně zvládá víc, než co předvedl ve své nejslavnější roli. Tudíž Kvalita svého marnotratného syna ráda přivítá zpět.

Doplněni všemi milovaným Keitelem jsou oba pánové vděčným terčem pro bulvární fotografy a novináře, kteří mohou oslovit dámy všeho věku, a festival se tak dostane do povědomí. Na rozdíl od loňska, kdy mnozí z nás cítili jistou morální potřebu se ohradit, nic z toho nemá zpětný tah, nic z toho nevzbudí kontroverzi a nikoho nenaštve. Diváci ve Varech, kteří chtějí sledovat filmy, ne se zabývat tím, kdo chodí po červeném koberci, si toho nemusejí ani povšimnout. A tak to má být.

 

Právě se děje

Další zprávy