Glosa: Čekání končí, Síla se probouzí. Tajemství okolo nových Star Wars je až děsivě podezřelé

Jarda Konáš
15. 12. 2015 14:33
Fandové Star Wars dostříhali metr na samý konec, do kin celosvětově vstupuje sedmá epizoda s názvem Síla se probouzí. Česká premiéra proběhne v noci ze středy na čtvrtek. Co se dá od nového filmu čekat? Více v glose hudebního publicisty a velkého fanouška Star Wars Jardy Konáše.
Star Wars: Síla se probouzí
Star Wars: Síla se probouzí | Foto: Lucasfilm

Glosa – Jisté je, že sály budou praskat ve švech. Star Wars je silná značka. Filmová i obchodní. Ale co víme dál? Vlastně téměř nic. Společnosti Disney se daří perfektně držet pod pokličkou vše podstatné a fanoušky nechává v napětí do poslední chvíle.

Známe základní kostru příběhu o sílících imperiálních pohrobcích jménem First Order (První řád), kteří využili slabosti pacifistické Nové Republiky k vlastnímu vzestupu. Známe ještě jména pár hlavních postav, ale jinak? Minimum informací, které drží fandy v nejistotě i napětí. Co dělá ikonický charakter Luke Skywalker? Nevíme. Kdo je vůdce Prvního řádu Snoke, kterého hraje specialista na digitální role Andy Serkis? Nevíme. Jakou úlohu bude hrát postava Maxe von Sydowa? Taktéž jen dohady.

Je to obrovský rozdíl ve srovnání s předchozí trilogií. George Lucas tehdy do trailerů nacpal téměř všechny možné postavy i mimozemské rasy, vesmírnou techniku i nástřely událostí, které nás ve filmu čekaly. Mohl si to dovolit, neboť i tak měl co vyprávět a rozhodně v traileru nic „nevyspoiloval“, jak se dnes mezi diváky říká.

To vede k logickým obavám, zda bude mít nový režisér J. J. Abrams vůbec co vyprávět, když je na nástin příběhu tak skoupý. Na to má každý filmař svaté právo. Ale protože pod pokličkou stále čekají téměř veškeré vizuály, které pro původní Star Wars byly zásadní a George Lucas jim věnoval tolik péče (i v rámci propagace před jednotlivými filmy), že si zasloužily několik samostatných dokumentárních filmů, nabízí se otázka, zda se neblíží průšvih. Že se v daleké galaxii i po třiceti letech stále válčí ve stejných strojích, se sice dá skousnout. Ale nové modely, které dominují plakátům nebo se prodávají v hračkárnách, mohly vyrazit dech jen tomu, kdo si nepamatuje impozantní koráby a mrštné stíhačky z předchozích filmů.

Stejně tak ke Star Wars patří nezapomenutelní mimozemšťané, vládce podsvětí Jabba Hutt, tajemní klonovači Kaminoanci, roztomilí Ewoci, prohnaný závodník Sebulba a spousta dalších. Ti nejen skvěle doplňovali mozaiku jednotlivých filmů, ale částečně táhli i jejich propagaci. U novinky stále netušíme, jaké rasy potkáme ani na jaké planety se, až na pár výjimek, podíváme.

Veškeré pochyby v tomto článku ale vycházejí jen a pouze z nevědomosti díky pečlivě hlídanému materiálu a již brzy bude jasno, zda byly na místě, či ne. Existuje více důvodů, proč se na film těšit, než se bát. Jsou to nové Star Wars. Nabízí se spousta možností, kam příběh posunout a jak rozšířit současný filmový svět. Vrací se Luke, Leia i Han Solo. Jen si to řekněte nahlas, Han Solo je zpátky!

Noví hrdinové už si našli cestu, když ne do srdcí, tak minimálně do konverzace fanoušků. Ještě nikdy ve Hvězdných válkách nebylo tolik záporných postav najednou, od vůdce Prvního řádu po první ženskou stormtrooperku (imperiální vojáci, pozn. autora) v historii série, důstojnici jménem Phasma. A to na nás jistě čeká i nějaké to nebezpečné podsvětí s mimozemskými gangstery, lovci odměn, pašeráky a jinými chmatáky. To společně s faktem, že do kin jde film s nálepkou pro děti pouze s doprovodem, napovídá o temném příběhu a pochyby, zda ze ságy Disney neudělá moc růžové zpívánky pro nejmenší, vzaly dávno za své.

A především je tu J. J. Abrams v režisérském křesle. Ten si nedávno práci s jinou, ale stejně náročnou a citlivou sci-fi ságou vyzkoušel díky dvěma celovečerním Star Trek filmům. A obstál v nich na výbornou. Takže se rozhodně máme proč na Hvězdné války těšit.

Star Wars: Síla se probouzí trailer | Video: Disney/Falcon
 

Právě se děje

Další zprávy