Bojkot "bílých Oscarů" je pokrytectví. Komise se pod tlakem změní, Hollywood zůstane stejný

Marek Koutesh
25. 1. 2016 7:01
Černošská komunita vyzývá k bojkotu letošních Oscarů, na slavnostní předávání se nedostaví například režisér Spike Lee nebo herec Will Smith. Prezidentka Akademie rychle oznámila, že organizaci čekají velké změny. "Oscaři jsou takřka populární anketa, ve které veřejnost nahrazují filmoví tvůrci a nevyhnutelně odráží společenský a politický stav průmyslu. Kdo cítí potřebu změnit Hollywood, měl by tak činit odspoda – pozoruhodnějšími látkami pro minority," píše Marek Koutesh.
Foto: Reuters

V Česku jsme to možná tolik nepocítili, ale kontroverze o „bílých Oscarech“ hýbe od vyhlášení nominací 14. ledna celým Hollywoodem. Twitter se plní výkřiky s hashtagem #OscarsSoWhite, v amerických médiích se o problematice vede poměrně seriózní diskuse a každý den se na předních stránkách internetových periodik objevují nová exkluzivní vyjádření celebrit.

Herec Will Smith v pořadu ABC Good Morning America oznámil, že se na předávání Oscarů nedostaví. Jeho žena a herečka Jada Pinkett Smith zveřejnila na svém Facebooku video, ve kterém vyzývá černošskou komunitu k bojkotu Oscarů. Situace se samozřejmě chopil i věčně kontroverzní a hraničně rasistický režisér Spike Lee. Na svém Instagramu se vyslovil: „Čtyřicet bílých herců za dva roky v hereckých kategoriích a ani špetka pepře? To jako že my neumíme hrát?! WTF!!“

Všichni jsou v pořádku

Prezidentka Americké filmové akademie Cheryl Boone Isaacs v reakci oznámila, že organizaci čekají velké změny. Ty přišly záhy – každý nový člen bude moci hlasovat po dalších 10 let a jeho členství nebude obnoveno, pokud se za tu dobu aktivně nepodílel na filmové tvorbě. Zároveň si organizace vytyčila cíl do roku 2020 zdvojnásobit počet menšin a žen s hlasujícím právem. Není třeba se znepokojovat, opatření jsou to srozumitelná a méně radikální než rozšíření množství nominovaných nebo zavedení kvót.

Navíc to není poprvé, co Akademie rychlými kroky pozměnila hlasovací komisi. Novinář Mark Harris přinesl na svém Twitteru zajímavá fakta: ve 40. letech ztratilo „pro lepší volby“ členství přes tisíc komparzistů a v 70. letech organizace vyloučila spoustu zaměstnanců studií, aby zabránila masovému hlasování pro favority. Také rozšíření nominací za nejlepší film z pěti na deset v roce 2009 se obecně bere za odpověď na nenominování blockbusteru Temný rytíř v předchozím ročníku.

Potrefení

Nejde se ale ubránit pocitu, že u manželů Smithových a Spikea Leeho jde v první řadě o reakci na neúspěšná tažení za filmovými cenami. Smith byl na Oscara dvakrát nominován a letos byl favoritem se snímkem Diagnóza: Šampion. Ačkoli recenze nebyly vůbec příznivé, herec vedl úctyhodnou kampaň za svoji nominaci, zejména když se účastnil množství Q&A po promítání pro filmové profesionály.

Byl finalistou v kategorii Nejlepší dramatický herec v hlavní roli na Zlatých glóbech, to ale o oscarových preferencích nevypovídá. Popravdě se předem moc dobře vědělo, že ho nominace mine. I přes agresivní propagaci nefiguroval v nominacích na ceny Sdružení filmových a televizních herců (SAG) vyhlášených 9. prosince. Od toho momentu bylo jasné, že v kombinaci se slabými recenzemi jsou jeho šance velmi nízké. Šokované rozhořčení médií nad jeho nečekaným ostrouháním je jen pokrytectvím.

Spike Lee si s Akademií taky zažil své. Se snímkem Jednej správně v roce 1989 dosáhl na mnoho prestižních ocenění za nejlepší režii. Ale na Oscarech byl nominován jen za scénář, což bylo vnímáno jako zklamání. Letos uvedl film Chi-Raq, projekt, který měl maximálně šanci v kategorii Nejlepší píseň, kde se tři songy dostaly do užšího výběru 74 kvalifikovaných. Ale k ničemu nedošlo. U věčně temperamentního a velkohubého Leeho by se dalo věřit, že jeho požadavky na rasovou rovnoprávnost pochází z nezahojených ran.

Pokud v tomto ohledu musí přijít změny, nemůže je Hollywood přijmout na úrovni Akademie. Oscaři jsou takřka populární anketa, ve které veřejnost nahrazují filmoví tvůrci a nevyhnutelně odráží společenský a politický stav průmyslu. Kdo cítí potřebu změnit Hollywood, měl by tak činit odspoda – pozoruhodnějšími látkami pro minority.

Musíme akceptovat možnost, že snímky s černošskými tvůrci a herci jako Diagnóza: Šampion, Beasts of No Nation, Straight Outta Compton nebo Creed vážně nebyly tak dobré, aby se dostaly do užšího výběru. Udělit si nominace na ceny a jít poklidně spát s pocitem, jakého vítězství rasové menšiny dosáhly, jak by si to asi maloval Spike Lee, by bylo jen kontraproduktivní.

Zmrtvýchvstání, které získalo cenu Zlatý glóbus pro nejlepšího herce a režii, je nejsyrovější film, který jsem kdy viděl, tvrdí kritik Kamil Fila. | Video: Kamil Fila
 

Právě se děje

Další zprávy