Gilliam vyhrál boj s větrnými mlýny. Na festivalu v Cannes uvedl film o Donu Quijotovi

Reuters Kultura Reuters, Kultura
21. 5. 2018 8:35
Někdejšímu členovi skupiny Monty Python Terrymu Gilliamovi se konečně podařilo uvést film Muž, který zabil Dona Quijota. Na festivalu v Cannes z toho byla událost, první reakce jsou však rozporuplné.
Česká kina začnou Muže, který zabil Dona Quijota promítat 5. července. | Video: Festival de Cannes

Po čtvrtstoletí, kdy musel řešit finanční, soudní i logistické problémy a čelit nemocem i úmrtím, americký režisér Terry Gilliam na stříbrné plátno konečně uvedl svůj film Muž, který zabil Dona Quijota.

Snímek, jehož slavnostní premiérou v sobotu vyvrcholil filmový festival v Cannes, je věnován in memoriam John Hurtovi a Jeanu Rochefortovi - dvěma hercům, kteří se podíleli na jeho nedokončené starší verzi.

Nakonec ve filmu účinkují Gilliamův dlouholetý spolupracovník Jonathan Pryce jako rytíř Don Quijote a herec Adam Driver, známý z nové trilogie Hvězdných válek.

"Byl jsem Quijotovou obětí. Nenechal mě na pokoji. Pronásledoval mě čtyřiadvacet nebo pětadvacet let," poznamenal v Cannes režisér.

"Nevznikl tentýž film, který jsem chtěl natočit původně, ale výsledek je ještě lepší. Quijote mi musel celé roky zasahovat do života, aby se film dostal takhle daleko," dodal Gilliam.

Původní verze snímku, v níž na přelomu tisíciletí účinkovali Johnny Depp nebo Vanessa Paradis, nikdy nebyla dokončena. Její části jsou k vidění jen v 16 let starém dokumentu Ztracen v La Mancha, který mapuje neúspěch Gilliamova tehdejšího natáčení.

Muž, který zabil Dona Quijota měl původně vyprávět o postavě, která se probudí v 17. století přesvědčena, že je hrdinou slavného románu Miguela de Cervantese.

Ve finální verzi, jež měla nyní premiéru v Cannes, hraje Adam Driver nepřístojného režiséra televizních reklam.

Ten si uvědomí, že shodou okolností se nyní se štábem pohybuje v místech, kde před dekádou jako student natočil amatérského Muže, který zabil Dona Quijota.

Driverova postava se proto vypravuje hledat muže, který v jeho studentském filmu Quijota ztvárnil - a nachází pomýleného starce přesvědčeného, že se píše středověk a on je skutečně Donem Quijotem.

Čtyřiatřicetiletý Adam Driver má za sebou výrazný ročník festivalu v Cannes. Kromě Gilliamova filmu účinkuje ještě ve snímku BlacKkKlansman režiséra Spikea Leeho, jenž v sobotu obdržel Velkou cenu poroty.

"Je to až nadpřirozené, pracovat s režiséry, které člověk obdivoval v dospívání," poznamenává Driver, který si vloni zahrál ve filmu Mlčení režiséra Martina Scorseseho. Ten také vznikal po dobu mnoha let - a proto se prý Driver nezalekl, když dostal nabídku hrát v Muži, který zabil Dona Quijota.

"Každý film, který vzniká takhle dlouho, je svým způsobem zázrak," poznamenává herec. "Jestliže režisér s nějakým projektem žil tak dlouho a má natolik silnou vůli, aby jej dokončil, nevyhnutelně to musí být zajímavé."

Sedmdesátiletý Jonathan Pryce, jenž jako herec prorazil v polovině 80. let účinkováním v Gilliamově dystopickém sci-fi Brazil, vzpomíná, jak sledoval dokument Ztracen v La Mancha o Gilliamově prvním neúspěšném pokusu natočit Dona Quijota.

Zatímco diváci se té tragikomedii na plátně hlasitě smáli, Pryce prý měl slzy v očích.

"A když jsme pak skutečně začali natáčet nanovo, bylo trochu děsivé vidět, že oba autoři toho dokumentu jsou na place s námi a jen čekají, kdy zase všechno lehne popelem," poznamenává Pryce.

Autoři dokumentu Ztracen v La Mancha pracují na pokračování - rádi by zachytili nejnovější vývoj okolo Muže, který zabil Dona Quijota. Ten v Cannes málem uveden nebyl, jeden z původních producentů se premiéru snažil zastavit u soudu, nakonec ale neuspěl.

Oborový časopis Variety v recenzi napsal, že výsledný film nemohl dostát očekáváním, která si diváci za roky čekání vybudovali. "Ze všeho nejvíc se jedná o to, čeho se režisérovi fanoušci nejvíc obávali: nemotorný, zmatený, kakafonní zmatek," napsalo Variety.

Také časopis Hollywood Reporter se k filmu staví rezervovaně. Působí prý zmatečně a nijak ho nezachraňují ani neslané nemastné pointy o tom, jak se ze snů stává komerce nebo jak člověka ničí bohatství.

"Scény natočené ve Španělsku, Portugalsku či na Kanárských ostrovech nabízejí dostatečně drsná panoramata, přesto film zklame tím, jak působí obyčejně. I z nejnáročnějších scén jako by čišelo zoufalství," uvedl Hollywood Reporter.

Kritik britského listu Guardian uznal, že Gilliamova novinka nedosahuje revolučních rozměrů jeho starších filmů Brazil nebo 12 opic, ani není tak tvrdá jako jeho Tideland.

"Přesto se jedná o radostný, zajímavě pikantní film s dobrou povahou, příjemným výkonem Jonathana Pryce a hýřivými akčními scénami, jež v dobrém připomínají Tři mušketýry režiséra Richarda Lestera ze 70. let minulého století," napsal Guardian.

Práva na film Muž, který zabil Dona Quijota získala distribuční společnost Bioscop, do českých kin jej uvede 5. července.

 

Právě se děje

Další zprávy