Gibson bude po sedmi letech hrát ve filmu

Kamil Fila
30. 4. 2008 17:20
Zaujalo ho kriminální drama podle televizní minisérie
Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - Mel Gibson býval hereckou hvězdou v 80. a 90. letech - v sérii Smrtonosná zbraň či historickém velkofilmu Statečné srdce. Od přelomu milénia se soustředí na režijní dráhu - pokud se momentálně neopije, protože pak z něj lezou strašlivé antisemitské výroky, jež mu kazí pověst a odrazují velké společnosti od distribuce jeho výtvorů.

Naposledy byl zatčen v roce 2006, kdy řídil opilý a na policisty vykřikoval nesouvislé věty o „celosvětovém židovském spiknutí". Za svou alkoholickou scénu byl soudem oceněn tříletou podmínkou.

Filmy, v nichž hrál, byly méně problematické a výdělečnější; po celém světě utržily přes pět miliard dolarů. A přestože se na něm pomalu začíná projevovat dvaapadesát let, producenti by byli ochotni ho přese všechnu problematickou pověst  a povahu ho obsazovat dál.

Zatím se ale Gibson věnoval projektům svého srdce. Ze země si v roce 2004 za vlastní peníze vydupal Umučení Krista, které svou brutalitou a anti-judaistickými podtexty vyvolalo velké kontroverze, nicméně vydělalo přes 600 milionů dolarů.
Loni se pokusil triumfální tažení alespoň částečně zopakovat snímkem Apocalypto, v němž zobrazil pád mayské civilizace. Ale vzhledem k tomu, že na světě není tolik lidí, které zajímají Mayové, popřípadě je aspoň upřímně nenávidí, byly tržby oproti Kristovi pětkrát nižší.

Posledními celovečerními filmy, v nichž se Gibson objevil jako herec, byly v roce 2002 sci-fi Znamení a válečné Údolí stínů. O rok později pak měl jen malé roličky ve snímcích Zpívající detektiv a Paparazzi.

Mel Gibson (vpravo) při režii snímku Umučení Krista
Mel Gibson (vpravo) při režii snímku Umučení Krista | Foto: Aktuálně

Posledně zmiňovaný snímek o brutální pomstě herce akčních filmů na dotěrných novinářích, kvůli nimž zemřela jeho žena, sice vznikl na osobní Gibsonův popud kvůli jeho špatné - i když ne skutečně tragické - zkušenosti s médii; nicméně hlavní role přenechal mladším kolegům.

Teď ale časopis Variety informoval, že Gibson bude hrát hlavní roli policejního vyšetřovatele v thrilleru Edge of Darkness (Hranice temnoty), jenž vznikne na základě předlohy stejnojmenné televizní minisérie z roku 1985 od stanice BBC.

Vypráví o poctivém policistovi, jenž odhalí systémovou korupci ve sboru, když vyšetřuje smrt své dcery, která byla politickou aktivistkou. Gibson v článku zmíněného periodika popsal sám sebe jako dlouholetého fanouška dotyčné minisérie a vyjádřil potěšení, že se dal dohromady s producentem Grahamem Kingem a režisérem Martinem Campbellem, mimo jiné režisérem poslední bondovky Casino Royale.

Film vznikne nezávisle mimo velká studia, natáčet se začne v srpnu v americkém Bostonu. V tomto městě se odehrával už předchozí, několika Oscary oceněný film Grahama Kinga i scenáristy Williama Monahana Skrytá identita, jejž zrežíroval Martin Scorsese.

 

Právě se děje

Další zprávy