Ghost in the Shell prodělá kvůli nízkým tržbám přes miliardu korun

Marie Dostálová
6. 4. 2017 17:20
Americkému snímku Ghost in the Shell, ve kterém má hlavní roli Scarlett Johanssonová, se kasovně nedaří. Studiu se nevrátí vysoký rozpočet a hrozí ztráta několika desítek milionů dolarů.
Ghost in the Shell | Video: Kamil Fila

Studia Paramount a DreamWorks-Reliance mohou na svém novém filmu Ghost in the Shell ztratit přes 60 milionů dolarů, což je v přepočtu více než 1,5 miliardy korun. Informace sdělil nejmenovaný zdroj serveru Deadline.

Odhad vznikl na základě dosavadních podprůměrných tržeb snímku a předpokladu o jeho finanční výkonnosti v Číně a Japonsku, kde bude mít teprve premiéru. Film, který je adaptací japonského anime z roku 1995, utržil za premiérový víkend v USA pouze 18,6 milionů dolarů.

Součet tržeb z celého světa je po úterý 62 milionů dolarů, což značí slabý výsledek pro film, jehož rozpočet byl minimálně 110 milionů dolarů. Pokud se započítá i rozpočet na marketing, stál zhruba 250 milionů dolarů, možná i více.

Při předpokládaných světových tržbách kolem 200 milionů dolarů se pro studia jedná o velké zklamání. Pro Paramount jde navíc o velmi špatně načasovaný neúspěch, jelikož většina jeho projektů z roku 2016 také propadla.

Podle zdroje studio DreamWorks na filmu také ztratí minimálně 20 milionů dolarů. Analýza serveru Deadline se pokusila shrnout největší faktory, které se na podprůměrných tržbách snímku podílely.

Podle té měl Ghost in the Shell příliš vysoký rozpočet vzhledem k poměrně riskantní značce. Podle dalšího zdroje byly údajně producenti příliš zaneprázdněni nedávnými změnami ve vedení a nedokázali v ničem udělat rázný krok.

Mezi další uvedené faktory server zmiňuje špatnou marketingovou strategii, konkurenci snímku Rychle a zběsile 8 v japonských kinech, kontroverzi o whitewashingu hlavní role určené Asiatce, změny oproti původnímu anime a kritické recenze.

Deadline zmiňuje pozoruhodný fakt, že na internetovém agregátoru filmových recenzí RottenTomatoes snímek klesl během 24 hodin z 71 procent pochvalných recenzí na pouhých 45 procent.

V českých kinech měl Ghost in the Shell premiéru 30. března.

 

Právě se děje

Další zprávy