Gangster Squad může změnit film. Ustoupíme šílencům?

Martin Svoboda
28. 7. 2012 14:40
Vyhrává denverský šílenec svůj zvrácený boj o výsluní?
Foto: Reuters

Glosa - Spolu s odsouzeníhodným činem denverského maniaka se opět rojí debaty o žurnalistické etice. Obzvlášť interpretace motivů a různé popisy vzhledu a chování Jamese Eagana Holmese zavánějí vším, jen ne objektivním zpravodajstvím. Rovněž se objevují otázky o síle filmu a jeho dopadu na diváky.

Čtěte také
Recenze: Temný rytíř povstal a prohrál. Ale hrdě
Burton udělal z Batmana žhavé zboží. Nolan ho vykoupil
Do školy Jokera přišly náčrty masakru. Poslal je vrah?

Tato tradiční témata bychom ale měli pro jednou vynechat a soustředit se raději na skutky studia Warner, které se mohou stát nebezpečným precedentem pro svět filmového umění. Hrozí, že americký šílenec ovlivní kinematografii ještě víc, než bychom zprvu mohli hádat.

Podobnost se nabízí

Nepochopitelný čin nelze vrátit, to víme všichni, studio Warner ale zřejmě nabylo přesvědčení, že může zabránit všem dalším připraveným šílencům, když přetočí a přestříhá snímek Gangster Squad. Na internetu již dávno hojně diskutovaná ukázka běžela bezprostředně před útokem, proto se stala terčem spekulací, nakolik popostrčila Holmese směrem k jeho plánu. Ještě víc poté, co si i ti méně chápaví uvědomili, že samotný snímek Temný rytíř povstal útočník nemohl vidět. Přesto se stále objevují i články popisující spojitost mezi atentátem a novým dobrodružstvím Batmana.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Nejfrekventovanější se stala scéna traileru, v níž gangsteři zpoza stříbrného plátna střílejí do diváků. Té podobnosti si nejde nevšimnout. Otázky ohledně násilí ve filmech a propojení kinematografie s realitou na sebe nenechaly dlouho čekat, což je jen přirozené. Stejně tak můžeme pochopit i okamžité stažení traileru z kin.

Podobná opatření si před jedenácti lety vyžádal teaser na Spider-Mana, v němž hrdina mezi věže obchodního centra zachytil do svých sítí letadlo. Po největším teroristickém útoku na Ameriku byl nemyslitelný.

Jenže tentokrát studio rozhodlo, že přetočí samotný film. Premiéra stanovená na září tak byla o půl roku odložena a scenáristé si lámou hlavu, jak nahradit vrcholnou přestřelku. Nejde o překonání šoku, jde o nevratné změny.

Ano, je to naše chyba

Očekávanou reakcí filmových fanoušků je ostré odmítnutí těchto opatření, to platí napříč kontinenty. Heslem Ameriky se přece stalo „nevyjednávat s teroristy". Mnohým se zdá, jako by se všichni začali chovat přesně tak, jak by si Holmes přál. (I když vrahovy motivace dosud nikdo nezná, to se sluší podotknout.)

Foto: Reuters

Jenže nic není tak černobílé a musíme si uvědomit, že Američané zkrátka uvažují maličko jinak než Evropané. Zatímco Norové se po vlastní ještě větší tragédii pokusili „nenechat se změnit" a již bezprostředně po tamních útocích zvažovali obnovení tábora Utoya, za oceánem si velká gesta ani „pseudoopatření" nemohou odpustit. Pro studio je to vlastně samozřejmé vyjádření účasti.

Země točící dost možná nejnásilnější filmy byla vždy poněkud útlocitná, vždyť organizace MPAA určující věkovou přístupnost filmů má slovo nesrovnatelně silnější než jiné světové „cenzorské" společnosti. Rozhodnutí o odstranění případně kontroverzní scény je tedy s ohlédnutím na odlišnou mentalitu nejspíš pochopitelné. Což samozřejmě neznamená, že i správné.

Warneři si totiž neuvědomují, že přetáčky neznamenají jen upřímnou soustrast, ale de facto přijetí odpovědnosti. Jako by právě řekli: „Ano, za tento útok může násilí ve filmech. Pokud ho bude méně, bude i méně takových událostí."

Druhá Columbine?

Ještě je moc brzy na odhadování, jak moc útok Ameriku změní. Vzpomeňme ale, co se stalo po střelbě na Columbine High School, která si v roce 1999 vyžádala rovněž 12 obětí a vyvolala až hysterický strach z nebezpečí na školách.

Bowling for Columbine
Bowling for Columbine | Foto: Aktuálně.cz

Michael Moore ve svém dokumentu Bowling for Columbine ukazuje, že nebylo nezvyklé podmínečně vyloučit desetileté dítě za složení dlaní do tvaru pistole a vykřiknutí „bum" směrem spolužákovi. Čeká Američany podobný chaos při každé další návštěvě kina? A filmaře při jejich tvoření?

Raději ani nedomýšlejme, co by v důsledku mohlo přestříhání Gangster Squad vyvolat. Je to  otevřený krok směrem k jakési prevenci, autocenzuře. Po desítkách let, kdy se filmaři všemožně potýkali s názory o škodlivosti násilí v jejich dílech, nyní udělali sami velmi jasný krok stejným směrem. Ono přijetí zodpovědnosti může kdykoli v budoucnu i při události méně hrůzné vyskočit a nesmyslně měnit umělecký záměr i potenciálně velmi hodnotných děl. Stojí za poznámku, že většina snímků považovaných za „nejlepší" pracuje s násilím, smrtí, neštěstím.

Kdybych chtěl zahnat situaci do extrému, nadhodím, že s tímhle přístupem teď mohou začít studia přestříhávat i již vydané filmy, například Tarantinovy. Raději se dívejme do budoucnosti a doufejme, že hrozící krizi američtí tvůrci zvládnou a tento text se jen zbytečně veze na atraktivním námětu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy