FreshFilmFest: Na své si přijde Jaroslav Dušek i ryby

Irena Hejdová Irena Hejdová
17. 8. 2007 9:00
Na filmový festival přijedou lovci z Cannes i Berlinale
Foto: Ondřej Besperát, Aktuálně.cz

Karlovy Vary - Ve středu 22. srpna se rozjedou projekce čtvrtého ročníku mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest v Karlových Varech. Pohodářská filmová akce konce léta letos láká mimo jiné na oblíbené filmy Václava Havla i na porotce Jaroslava Duška.

"Uváděl jsem s uměleckým ředitelem Honzou Stehlíkem Prology. On na mě něco ví, takže jsem musel souhlasit, že se stanu porotcem," vysvětluje Dušek svou účast na festivalu. "Ale studentské filmy mě zajímají, mám rád věci, které jsou v pohybu a které teprve kvasí," dodává. Krom Duška bude Česko v porotách zastupovat i výtvarnice Veronika Bromová.

Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart)
Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart) | Foto: Aktuálně.cz

Do Varů se chystá i Laurent Jacob, ředitel studentské sekce Cinefondation na festivalu v Cannes a zároveň syn ředitele canneské přehlídky. "Přijedu vybírat filmy a rád bych také upevnil vztahy s pražskou FAMU," říká Jacob. Na festival se chystají i lovci talentů z Berlinale a několika zahraničních produkčních a distribučních společností.

Ve středu festival zahájí francouzský filmový muzikál Písně o lásce, v němž hlavní roli ztvárnila Chiara Mastroianni a který byl uveden letos právě v hlavní soutěži v Cannes. Fresh Film Fest láká i na světovou předpremiéru loutkového filmu Petra Nikla Mozartovo rekviem. Nikl film na festivalu uvede osobně.

FreshFilm nabídne kromě prací začínajících autorů i několik českých premiér hollywoodských snímků. V české premiéře tak budou na festivalu uvedeny i filmy Síla srdce s Angelinou Jolie, Sněhový dort se Sigourney Weaver a Carrie-Anne Moss či Vorlův Gympl.

Foto: Aktuálně.cz

Na festivalu bude promítnuto celkem 200 filmů, o vítězství ve festivalových soutěžích se utkají i čtyři čeští tvůrci - v středoevropské sekci Jitka Rudolfová a Viera Čákanyová, v sekci zaměřené na animovaný film Miloš Tomič a Zdeněk Durdil s filmem Rádio Kebrle. Hlavní soutěž letos českého zástupce nemá.

Letní kino před Thermalem nabídne filmy Martina Scorseseho Zuřící býk, Gangy New Yorku i poslední Skrytou identitu. Filmy se tu budou promítat na plátno umístěné v říčce Teplé. "Na své si tak přijdou i ryby," shrnul to Dušek.

Gympl
Gympl | Foto: Falcon

Filmy vybrané Václavem Havlem nabídne sekce Lekce, účast Václava Havla na festivalu ale podle Jana Stehlíka nejspíš bude jen "duchovní". Zato nebude chybět Jan P. Muchow, který tu povede workshop o filmové hudbě.

Letos poprvé bude v Česku k vidění populární v Berlíně sídlící kapela Warren Suicide, krom ní si na festivalu zahrají PSH, Sunflower Caravan, United Flavour, Moimir Papalescu and the Nihilists či Midilidi. Součástí festivalu je opět soutěž nezávislých snímků Film Reflection.

Letošní Fresh Film Fest bude ve znamení ekologie: po Varech se budou prohánět hybridní Toyoty, všechny materiály k filmu by měly být vytištěny na recyklovaném papíře "I všechny peníze darované Fresh Filmu byly vytištěny na ekologickém papíře. A všechny filmy jsou recyklovatelné na dalších festivalech," dodává Dušek.

Fresh Film Fest proběhne od 22. do 26. srpna, nabízí akreditace na jednotlivé dny i na celou dobu festivalu. Informace o programu a akreditacích ZDE

 

 

Právě se děje

Další zprávy