Fresh Film Fest vyhráli bezdůvodně vraždící Apači

Kultura ČTK Kultura, ČTK
2. 9. 2013 9:00
Fresh Film Fest vyhrálo drama Apači o pětici teenagerů z Korsiky
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Nejlepším filmem v soutěži filmového festivalu Fresh Film Fest se stalo drama Apači, s nímž debutoval francouzský režisér Thierry de Peretti. Snímek ze soutěžní sekce Fresh Generation prvních a druhých celovečerních filmů vypráví příběh o teenagerech z Korsiky. Čeští diváci ho v kinech a prostřednictvím alternativní distribuce budou moct zhlédnout už v říjnu.

"Na snímku obdivujeme, jak dokáže zviditelnit i to, co zůstává pod povrchem. Díky běžnému příběhu se ukáže skutečná tragédie, kterou sdílejí oběti, pachatelé a nakonec i my," zdůvodnila své jednomyslné rozhodnutí mezinárodní porota.

Režisér Peretti se nezamířil se svým filmem ale do komerčních kin. Jeho hrdinové jsou z okraji společnosti. Zatímco jejich rodiče pokorně sklánějí hlavu a přijímají práci v luxusních vilách, mladí se tam chtějí bavit stejně jako jejich zámožnější vrstevníci. A tak parta z diskotéky zamíří na návrh Azize do jedné z těchto vil, aby si užila luxusu a radovánek u nočního bazénu. Zákonitě se ale večírek partě vymkne z rukou, když si z frajeřiny vezmou "na památku" pár starých krámů.

Na scéně se objeví místní gangsteři a ohledávání korsické scény pokračuje. Do první vraždy zbývá jen několik okamžiků. Chybí k ní jakýkoliv motiv - zřejmě je to nakonec jen strach z prozrazení.

Drama Apači se odehrává v přísně realistickém stylu, nepoučuje, nemudruje, snaží se jen co nejvěrněji ukázat život na Korsice prostřednictvím skutečné události, kdy tři kluci zabijí čtvrtého vzácnou ukradenou brokovnicí.

Zvláštní uznání v soutěžní sekci Fresh Generation získal americký snímek nazvaný Schovejte si své úsměvy o období dospívání dvou bratrů na americkém venkově, který režíroval Daniel Patrick Carbone.

V sekci Konfrontace, mezinárodní soutěže hraných a dokumentárních studentských filmů, zvolila porota jako nejlepší v kategorii hraných filmů argentinský snímek Klisny a papoušci. Režisérka Natalie Garagiolyová v něm zobrazuje prostředí mladé aristokracie v Buenos Aires.

Kategorii dokumentů ovládl rumunský film RIO 2016 od režisérky Bianky Rotaruové. Zvláštní uznání získal český dokument Tomáše Polenského Ponorná řeka diakritiky, portrét svérázného, experimentálního filmaře a učitele Martina Čiháka.

Vítězem sekce mezinárodní soutěže studentské animované a experimentální tvorby Theatre Optique se stal německý snímek Tangram od režisérky Kathariny Huberové. Zvláštní uznání poroty také putovalo slovenskému animovanému filmu Pandy od režiséra Matúše Vizára, který letos reprezentoval český i slovenský film i na mezinárodním festivalu v Cannes.

 

Právě se děje

Další zprávy