Fresh Film Fest vyhrál snímek o prvním sexu Skoro jako láska

ČTK Kultura ČTK, Kultura
22. 9. 2014 6:51
Festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest
Skoro jako láska.
Skoro jako láska. | Foto: FFF

Praha - Debut americké režisérky Elizy Hittmanové Skoro jako láska o sexuálním dospívání hlavní hrdinky během prázdnin v Brooklynu zvítězil v mezinárodní soutěži mezinárodního festivalu Fresh Film Fest

V kategorii studentských dokumentů zvítězil snímek z nemocnice pro děti s dočasně omezenou pohyblivostí režisérky Johany Švarcové nazvaný Ahoj, mám se dobře. Švarcová studuje režii na pražské FAMU. Tato herečka, konceptuální umělkyně, hudebnice, dýdžejka a performerka je i autorkou řady audiovizuálních a divadelních projektů. V oceněném snímku se inspirovala osobní zkušeností.

Podívejte se na ukázku z filmu Skoro jako láska.
Podívejte se na ukázku z filmu Skoro jako láska.

Vítězný film festivalu Skoro jako láska označila porota za sugestivně natočený, citlivě nesentimentální a poeticky realistický příběh. "Je to laskavý film, který vás zcela pohltí. Dospívající hrdinka v touze rychle vyrůst obětuje sebe sama tomu, aby zapadla. Režisérka svoje amatérské herce inspirovala k intimním a komplexním výkonům, dokázala, že je upřímným a neokázalým novým hlasem," znělo odůvodnění poroty, ve které usedla jihoafrická režisérka Pia Marais, britský režisér Dom Rotheroe a švédský zvukový designer Jan Alvemark.

Zvláštní uznání v této sekci nazvané Fresh Generation získal stylizovaný německý film Nebudu se přehnaně rozčilovat, který je celovečerním debutem režiséra Maxe Linze. Inspiroval se politickými filmy z 60. a 70. let, hravě experimentoval s formou a humorným způsobem prozkoumal mechanismy, jimiž se řídí svět současné kultury.

V soutěžní sekci Konfrontace hraných a dokumentárních studentských filmů vybrala porota ve složení rakouská střihačka Monika Willi, francouzský filmový kritik a historik Fabien Gaffez a producent Tomáš Hrubý za vítěze v kategorii hraných filmů snímek Magma polského režiséra Pawla Maślona.

Zvláštní uznání si v této kategorii odvezla bulharská režisérka Slava Dojčevová za snímek Srdce z olova, který natočila při studiích Filmové školy v Londýně. Zvláštní uznání získal i dokument o barmské uprchlici s názvem Až vzlétnu polské režisérky Moniky Pawluczukové.

Vítězem sekce Theatre Optique, mezinárodní soutěže studentských experimentálních filmů nebo tvorby nových forem, se stal britský krátký animovaný snímek Zvídavý věk režisérky Lucy Tothové. Zvláštní uznání si odnesl francouzský snímek Neposkvrnění italského režiséra Ronnyho Trockera.

Cenu diváků získal snímek Hardkor Disko polského režiséra Krzysztofa Skoniecznyho, který už vyhrál celou řadu cen na světových festivalech.

V pořadí už 11. ročník mezinárodního filmového festivalu Fresh Film Fest uvedl od 17. do 21. září přes 90 celovečerních a krátkých snímků a řadu doprovodných akcí.

 

Právě se děje

Další zprávy