Fresh Film Fest se rozšiřuje do Riegrových sadů

Kultura ČTK Kultura, ČTK
26. 7. 2011 9:06
Přehlídka debutů se podruhé koná v Praze
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Osmý ročník Fresh Film Festu, evropského festivalu zaměřeného na světovou debutovou a studentskou tvorbu, se uskuteční od 24. do 28. srpna v Praze. V metropoli se akce koná podruhé, předchozí ročníky přehlídky byly v Karlových Varech. Organizátoři pro návštěvníky vybrali téměř 150 snímků. 

Hlavní část Fresh Film Festu bude na místech, která si vyzkoušeli loňští návštěvníci, například Palác Akropolis, kino Světozor nebo divadlo Ponec a FAMU. Nově se snímky budou promítat v Kině 35 ve Francouzském institutu a také pod širým nebem v Riegrových sadech, kde bude vstup zdarma.

"Výsledný program vybíráme téměř z 1500 přihlášených snímků, například ve studentské sekci uvidí návštěvníci skutečně to nejzajímavější, co se za poslední rok urodilo po celém světě," uvedl ředitel festivalu Martin Pošta.

Soutěže celovečerních debutů a studentských filmů tradičně doplní pocty a retrospektivy, distribuční premiéry, uvedení snímků renomovaných autorů, koncerty, workshopy, divadla, diskuse či výstavy.

Letošní kampaň Fresh Film Festu se ponese ve znamení zdeformovaných lidských obličejů. "Koncept vychází ze spojení dvou motivů: svěžího proudu v kinematografii, který obsahuje název festivalu, a punkového vzdoru, což je jeho letošní hlavní téma," říká výtvarník Martin Přikryl, který spolu s Pavlem Fuchsou rozpracovává návrh studentky Luise Wilhelmové z ateliéru grafického designu a nových médií Vysoké školy uměleckoprůmyslové v Praze.

Nejlepším mezinárodním studentským filmem loňského sedmého ročníku festivalu Fresh Film Fest porotci zvolili německý snímek Bez dechu režiséra Visara Moriny, rodáka z kosovské Prištiny. V kategorii debutů zvítězil americký film Neposkvrněné početí malého čudly; cenu za nejlepší experimentální nebo animovaný snímek obdržel francouzský film Divoký. V soutěži tuzemských děl porota ocenila polohraný dokument Roma Boys - Příběh lásky.

Mezinárodní festival debutů a studentských filmů Fresh Film Fest uvedl v Praze v rámci pětidenního programu přes 150 děl - mezi nimi byly snímky celovečerní, krátké a dva filmové seriály. Projekce přilákaly přes 7000 diváků. Snahou organizátorů festivalu je objevovat a prosazovat nové talentované tvůrce.

 

Právě se děje

Další zprávy