Fresh Film Fest letos oslaví páté narozeniny

Irena Hejdová Irena Hejdová
15. 6. 2008 11:00
Přehlídce studentského filmu přibyly ceny i kategorie

Praha - Páté narozeniny oslaví na konci srpna Fresh Film Fest. Tradiční přehlídka studentského a mladého filmu se znovu rozrůstá.

„Fresh Film Fest se letos stává největším evropským festivalem se zaměřením na tvorbu studentů a debutantů," prohlašuje jeho ředitel Martin Pošta.

„Letos se nám přihlásilo celkem 931 studentských filmů, což je o 300 více než loni," vypočítává umělecký ředitel Jan Stehlík. Celkem bude na festivalu uvedeno 200 titulů.

Mezi studentskými snímky bude k vidění letošní držitel studentského Oscara Na cestě i vítězný film sekce Cinéfondation z Cannes, stejně jako ceněné snímky z dalších festivalů.

Protiváhou je retrospektiva filmů Karla Zemana. „Jsou to filmy, které nestárnou a jsou ukázkou toho, jak kreativně lze dělat filmové umění," říká Stehlík.

Fresh Film Fest: Filkm Spikea Leeho Když se hráze protrhly
Fresh Film Fest: Filkm Spikea Leeho Když se hráze protrhly | Foto: FFF

Loni si tu slavnostní předpremiéru odbyl Vorlův Gympl a zahájil tím veleúspěšnou pouť českými kiny. Letos tu bude krom předpremiér k vidění v Česku dosud neuvedený, dva roky starý dokument Spikea Lee o Hurikánu Katrina Když se hráze protrhly.

Film tu je promítán v rámci ekologického konceptu festivalu, jenž zahrne i další filmy a projekty; na FFF se bude opět ekologicky třídit, tisknout na recyklovaný papír a jezdit v ekologických autech.

V rámci oslav rozšířil festival počet soutěžních kategorií na pět. Stejný počet bude i cen a znělek, na které organizátoři vyhlásili soutěž. „Celkem jsme obdrželi 27 znělek z celé republiky v poměrně vyrovnané kvalitě," říká Pošta.

Fresh Film Fest: Ukradená vzducholoď
Fresh Film Fest: Ukradená vzducholoď | Foto: FFF

Vyhrálo pět znělek, které budou festival zastupovat v České televizi a před projekcemi v sálech; ale i zbytek bude na festivalu k vidění. Jejich tématem stejně jako tématem vizuální koncepce festivalu je green screen - zelené pozadí, před nímž jsou natáčeni herci a na které lze posléze umístit jakýkoliv obsah.

K soutěžním kategoriím věnovaným studentskému filmu přibyla sekce amatérských snímků a sekce debutů. Ta bude zahrnovat první a druhé celovečerní filmy mladých tvůrců.

„Snažíme se o komplexní hledání talentů, takže jsme logicky došli k tomu, že tato soutěž k nám patří," vysvětluje Stehlík.

Čerstvé naděje si na Fresh Film Fest přijedou okouknout i zástupci festivalů Berlinale či Cannes. „I loni se povedlo, že se některé naše filmy protlačily i na tyto velké prestižní akce," říkají pořadatelé.

Oblíbenou součástí Fresh Film Festu bývá doprovodný program; hudební letos zahrne tři koncerty denně, chybět nemají workshopy a panely související třeba právě s prací s green screenem.

Fresh Film Fest proběhne od 27. do 31. srpna v Karlových Varech. Na červencových áčkových Varech nabídne malou ochutnávku z programu; v průběhu prázdnin pak i několik Fresh Film Walks - filmových procházek Prahou, Brnem, Plzní, Olomoucí, Hradcem Králové a Kolínem.

Studenti se na Fresh Film Fest mohou akreditovat zdarma.

 

Právě se děje

Další zprávy