Fresh Film Fest láká na Angelinu Jolie i na Mádla

Irena Hejdová Irena Hejdová
22. 7. 2007 10:00
Fresh Film Fest uvede české předpremiéry slibných novinek
Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart)
Angelina Jolie ve filmu Síla srdce (A Mighty Heart) | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Původně studentský festival Fresh Film Fest, který se koná na konci srpna v Karlových Varech, rozšiřuje záběr. V sekci Fresh Generation se zaměří na debuty mladých tvůrců, pozoruhodné filmy zavedených režisérů pak ukáže Fresh Classics.

Tradiční konec letní sezony filmových festivalů tak tentokrát láká na nebývalé množství distribučních předpremiér i na snímky, které jinde k vidění nebudou.

Winterbottomův snímek Síla srdce si premiéru odbyl v Cannes, kde ho uvedla i jeho hlavní představitelka Angelina Jolie, která je za ztvárnění role ženy novináře zavražděného v Pakistánu už teď favoritkou oscarového klání. Diváci tu film uvidí v české premiéře.

ČTĚTE VÍCE: Angelina Jolie ve filmu Síla srdce

Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr.
Gympl: Jiří Mádl a Tomáš Vorel jr. | Foto: Falcon

Ve světové premiéře zas na zakončení festivalu bude k vidění jeden z očekávaných domácích hitů podzimu - nový film Gympl Tomáše Vorla, ve kterém hrají Jiří Mádl, Tomáš Vorel jr., Milan Šteindler či Eva Holubová.

ČTĚTE VÍCE: Reportáž z natáčení Gymplu

Ve světové premiéře představí na festivalu svůj celovečerní debut Mozartovo rekviem český výtvarník Petr Nikl. Festival zahájí 22. srpna snímek německého režiséra T.C. Hebbela Nikdy víc, oceněný v roce 2007 Studentským Oscarem.

Na festivalu bude k vidění i Sněhový dort (Snowcake). V kontroverzním filmu uvedeném v hlavní soutěži na loňském Berlinale Sigourney Weaverová ztvárnila autistickou ženu, kromě ní si tu zahráli i Alan Rickman a Carrie-Anne Moss.

V rámci sekce Lekce budou promítány filmy vybrané Václavem Havlem. Diváci se mohou těšit i na Tarantinovu noc - maraton filmů Quentina Tarantina, který potrvá až do rána a vytrvalce odmění snídaní na účet festivalu.

Foto: Aktuálně.cz

Z českých filmů se na festivalu představí také Sedláčkova Pravidla lži či Pusinky Karin Babinské, které budou právě v době Fresh Film Festu soutěžit v sekci debutů na prestižním festivalu v Montrealu.

České snímky byly vybrány i do mezinárodních soutěží - je mezi nimi snímek Jitky Rudolfové Marta a Berta 26, Plivnuti polibkem Miloše Tomice či na Anifestu uvedené Radio Kebrle Zdeňka Durdila o těžkém životě penzisty Jaroslava Kebrleho.

ČTĚTE VÍCE: Radio Kebrle hlásí: Zabte důchodce

Na Fresh Film Festu proběhnou tradičně i workshopy, tentokrát třeba na téma filmových titulků. Workshop věnovaný Hudbě ve filmu povede Jan P. Muchow, debata odborníků bude věnovaná tématu Film a internet.

Fresh Film Fest proběhne už počtvrté od 22. do 26. srpna v Karlových Varech. Během pěti dnů představí 200 filmů.

On-line akreditace nabízejí po omezenou dobu i výhodné balíčky spojené s ubytováním; projekce pod širým nebem před hotelem Thermal budou přístupné i bez akreditace.


 

 

Právě se děje

Další zprávy