Franze, Assange a majora Zemana spojí Fresh Film Fest

Jan Gregor Jan Gregor
15. 8. 2012 9:00
Devátý ročník festivalu nejen studentské tvorby má téma manipulace
Porotce Vladimír Franz.
Porotce Vladimír Franz. | Foto: Jan Langer

Co spojuje průkopníka docudramatu Petera Watkinse, kauzu WikiLeaks a okolnosti vzniku seriálu Třicet případů majora Zemana? Téma manipulace. V jeho duchu se ponese nesoutěžní a doprovodný program letošního devátého ročníku festivalu Fresh Film Fest, který se koná tradičně na konci prázdnin - tentokrát v termínu od 29. srpna do 2. září.

I když se pořadatelský tým potýká se stále menším rozpočtem a letos si musí vystačit s necelými čtyřmi miliony korun, podle zveřejněného programu si Fresh Film Fest stále uchovává renomé festivalu, který přináší divákům to nejinspirativnější z debutové a studentské tvorby po celém světě.

Letní kino bude i letos promítat v Riegrových sadech na Žižkově.
Letní kino bude i letos promítat v Riegrových sadech na Žižkově. | Foto: Fresh Film Fest

Německá kvalita

Do hlavní studentské soutěže Konfrontace, zahrnující hrané a dokumentární filmy, vybírali dramaturgové letos z 1500 snímků z filmových škol po celém světě. „Převažují depresivní témata nad optimistickými," odpověděl umělecký ředitel festivalu Jan Stehlík na otázku, jestli se z ohromného množství studentských snímků dají vysledovat nějaké trendy. Latinskoameričtí studenti točí podle Stehlíka několik let hlavně filmy s minimalistickou poetikou, a co se kvality týče, velmi silná je úroveň snímků například z Německa.

„A pořád platí, že v Česku je v rámci studentské tvorby stále kvalitnější dokument a animace než hraná tvorba," uvedl Stehlík.

Divácky vděčnou soutěžní sekcí je tradiční výběr šesti celovečerních debutů a druhých filmů z celého světa. Promítat se tu bude například černá komedie Toma Kingsleyho a Bena Sharpa Black Pond, která byla k vidění už v Karlových Varech v rámci sekce Critics Choice časopisu Variety. Dramaturg Michal Hogenauer upozornil hlavně na kontroverzní německý snímek Bojovnice, kontroverzní sondu do světa přívrženkyň neonacistického hnutí. Syrový film se v říjnu dostane i od české distribuce. „V této sekci jsme kladli důraz hlavně na autorskou výpověď a inovativní, myšlenkově a formálně odvážná díla," říká Hogenauer.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

V kontrastu k většinou nízkorozpočtovým snímkům zatím nepříliš známých tvůrců se v nesoutěžní sekci Bright Future objeví snímky, které už získaly uznání na světových festivalech. Jde například o australský thriller o masovém vrahovi Snowtown nebo drama z fundamentalistické mormonské rodiny Electrick Children režisérky Rebecky Thomasové.

Svěží vítr do zatuchlých žánrů potom přinášejí devadesátiminutová nepřetržitá akční jízda Garetha Evanse The Raid: Redemption a horor Cabin in The Woods.

Artovější polohu v této sekci zastoupí vítěz rotterdamského festivalu - kontroverzní snímek Klip o nevázaném sexuálním životě srbských teenagerů. Bělehradské „Gummo" natočila mladá režisérka Maja Miloš, s níž se také na festivalu bude možné potkat, protože je zároveň členkou poroty soutěže Konfrontace.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Mezi další zajímavá jména, která přijedou do Prahy hodnotit snímky, patří třeba Sean Ellis, britský tvůrce, který zatím nejvíc zaujal milou a cool způsobem natočenou romantickou komedií Cashback, nebo argentinská mistryně zvuku Josefina Rodriguez, která pravidelně pracuje s Leosem Caraxem a Claire Denisovou.

Distribucí nedávno profrčel rumunský animovaný snímek Crulic - Cesta na onen svět o vězni držícím protestní hladovku, jeho autorka Anca Damian je také hostem Fresh Film Festu.

České barvy hájí Jakub Matuška známý na streetartové scéně jako Masker a maskot nadcházejících prezidentských voleb Vladimír Franz. I on možná brzy na vlastní kůži pozná manipulaci provázející politické kampaně a měl by si kromě svých porotcovských povinností nakoukat co nejvíce nesoutěžních snímků s průřezovým tématem manipulace.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Zajímavý by měl být dokument WikiLeaks: Secrets and Lies, který je podle organizátorů nejobjektivnějším existujícím snímkem o vývoji událostí spojených s osobou Juliana Assange.

Porovnat si diváci mohou dvě téměř identické verze slavného experimentu Michaela Hanekeho Funny Games, který tento možná nejvýznamnější evropský režisér dneška natočil nejdříve v Rakousku a posléze se známými herci a s podporou studia v Hollywoodu.

Foto: Aktuálně.cz

Milovníky české normalizační tvorby potěší speciální přednášky s projekcí týkající se fenoménu majora Zemana. Daniel Růžička a Petr Cajthaml doprovodí ukázky ze seriálu zasvěceným výkladem o jeho vzniku a propagandistickém charakteru.

Otevírat oči před propagandou všeho druhu byl cíl, jemuž život zasvětil provokativní britský dokumentarista Peter Watkins. Program nabídne nejdůležitější filmy jeho kariéry včetně filmu Punishment Park a oscarového snímku The War Game, v němž ve stylu tehdy zcela novátorského docudramatu ukázal následky jaderného útoku na Anglii tak sugestivně, že ho i liberální BBC odmítala dvacet let pustit do vysílání. Snímek z roku 1967 se bude ve středu od 20 hodin promítat zdarma v pražském prostoru NoD coby taková ochutnávka festivalu.

Lístky budou v ceně 60 až 85 korun, celkovou akreditaci si bude možné pořídit za 500 korun, studenti za 350.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy