Francouzští gangsteři přijedou bez svého bosse Cassela

Kamil Fila Kamil Fila
20. 11. 2008 14:10
Začíná 11. festival francouzského filmu
Veřejný nepřítel č.1
Veřejný nepřítel č.1 | Foto: Aktuálně.cz

Praha - Festival francouzského filmu, jenž potrvá od 20. do 26.  listopadu, přinese na plátna kin přes čtyřicet tamních celovečerních snímků. Jeho cílem je odhalit nejširší škálu soudobé francouzské kinematografie, vstupné na jednotlivé projekce je 70 korun.

11. ročník začíná čtvrtek v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni.

Tradičně nejatraktivnější součást tvoří předpremiéry filmů, jež jdou v nejbližších měsících do kin. Letos bude hlavním trhákem dvoudílná epická gangsterka Veřejný nepřítel č. 1, která festival zahájí a jejíž uvedení doprovodí návštěva režiséra Jeana-Françoise Richeta. Hlavní představitele Vincent Cassel bohužel na poslední chvíli z rodinných důvodů odřekl.

Mezi zdmi
Mezi zdmi | Foto: Aktuálně.cz

Svůj film přiveze uvést i režisér Laurent Cantet. Sociálně-realistické drama Mezi zdmi o učiteli na střední škole, kam chodí hlavně problémové děti imigrantů, získalo letos po právu Zlatou palmu  v Cannes.

K dokumentu Zamilovaná zvířata o namlouvacích rituálech mnoha živočišných druhů přijedou pobesedovat s diváky Režisér Laurent Charbonnier spolu se zvukařkou Martine Todiscovou.

Klasici Otar Ioseliani a bratři Dardennové své filmy Podzimní zahrady a Mlčení Lorny uvést nepřijedou; nicméně jejich díla oficiální formality beztak nepotřebují.

Jak napovídá název festival, nejde o pouhou přehlídku, ale důležité místo v programu má i soutěž. Deset filmů do ní vybrali čeští novináři a kritici. Podmínkou bylo pouze to, aby žádný ze snímků nebyl doposud zastoupen v české distribuci.

Možnosti ostrova
Možnosti ostrova | Foto: FFF

Festivaloví diváci budou mít možnost určit svým hlasováním nejúspěšnější z nich. Český distributor, který vítězný film zakoupí, pak obdrží podpůrnou finanční částku v hodnotě 10 tisíc eur na kampaň při uvedení filmu.

Ze slavnějších jmen v soutěži stojí za to připomenout provokatéra Oliviera Assayase, který tentokrát natočil mnohem jemnější film Letní čas, nebo filmový debut spisovatele Michela Houellebecqa, který adaptoval vlastní román Možnosti ostrova.

Z doporučení zahraničních filmových kritiků vyšla sekce Panorama, v níž budou uvedeny čtyři filmy vzniklé v koprodukcích; jejich dějiště je umístěno třeba na Island, do Libanonu, Izraele či Belgie.

Přítomnosti uměleckých snímků má být vyvážena uváděním komerčních snímků, které již běží v české distribuci. V sekci Filmové hity se nicméně potkávají jak snímky jako comicsový Asterix a Olympijské hry či horor Hranice smrti, tak opět náročnější kousky jako Funny Games USA, Persepolis či Skafandr a motýl. Střední proud zastupují tituly typu Paříži, miluji tě.

K úplnějšímu přehledu, jaký má francouzská kinematografie rozptyl, přispěje i Sekce DVD, kde budou z digitálních nosičů promítnuty na plátno filmy, jež u nás nešly do kin, ale jen do videopůjčoven. Patří k nim už známé tituly jako Králové a královna, Lady Chatterley, Polibek, prosím či Tlukot mého srdce se zastavil.

Závěrečnou novinkou bude Večer krátkých filmů, kdy se v tříhodinovém pásmu představí výběr devatenácti jedinečných hraných, animovaných i dokumentárních krátkometrážních snímků zavedených i začínajících autorů.

Pořadatelé festivalu - Francouzské velvyslanectví v České republice, Unifrance, organizace na propagaci francouzské kinematografie v zahraničí, Francouzský institut v Praze a Francouzská aliance v České republice - si od letošní akce slibují ještě větší návštěvnost než loňských 15 tisíc diváků.

  • Oficiální stránky festivalu najdete ZDE
 

Právě se děje

Další zprávy