Francouzi vezou Nevěstinec a hlásí Knoflíkovou válku

Kultura ČTK Kultura, ČTK
25. 11. 2011 12:06
Začal 14. ročník Festivalu francouzského filmu
Foto: Aktuálně.cz

Praha - Letošní, právě zahájený Festival francouzského filmu má na programu předpremiéry v Česku dosud neuvedených snímků, soutěžní sekci sestavenou podle výběru devíti českých kritiků, tituly z produkce televizní stanice Arte France, hity i snímky připomínající herce Jeana Maraise.

Jeho 14. ročník se koná od čtvrtka do středy 30. listopadu v Praze, Brně, Českých Budějovicích, Hradci Králové, Olomouci, Ostravě, Pardubicích a Plzni. Zahrnuje 165 projekcí 37 celovečerních a osm krátkých snímků ve 14 kinosálech.

Přehlídku odstartoval v Lucerně film Milovaní režiséra Christopha Honorého, který se natáčel v Paříži, Londýně a v Praze. Vedle Catherine Deneuve a její dcery Chiary Mastroianni si tu roli stárnoucího otce zahrál Miloš Forman. Koproducentem byla společnost Negativ, ve vedlejších rolích se objeví Pavel Liška, Zuzana Kronerová a Zuzana Onufráková. Do českých kin se snímek, který byl uvedený na závěr festivalu v Cannes, dostane od 1. prosince.

Milovaní
Milovaní | Foto: Aktuálně.cz

Předpremiérou je rovněž Knoflíková válka Christopha Barratiera navazující na slavnou filmovou adaptaci Yvese Roberta z roku 1962, nebo akční snímek Přepadení o únosu letadla Air France v roce 1994, který natočil Julien Leclercq.

Zvláštní uvedení je věnováno snímku A válka je tady režisérky Valérie Donzelliové. Příběh boje mladých rodičů za záchranu syna je inspirován autobiografií režisérky a jejího partnera Jérémiho Elkaima, kteří také ztvárnili hlavní role. Film měl úspěch v Torontu a reprezentuje Francii v letošním klání o Oscara.

Výběr české kritiky zahrnuje snímky nezakoupené do české distribuce. Publikum svým hlasováním během festivalu rozhodne, který z nich získá Cenu diváků. Večer krátkých filmů letos nabízí průřez současnou francouzskou kinematografií krátkých filmů i krátkometrážní film Bertranda Bonella.

Sekce Filmové hity obsahuje například Tři mušketýry, Trierovu Melancholii, Wendersův dokument Pina, klasické filmy Velká láska Pierra Étaixe a Dvojí život Veroniky Krzysztofa Kieslowského. Osobnost Jeana Maraise připomíná Věčný návrat z roku 1943 a o sedm let mladší Cocteauův Orfeus.

Knoflíková válka
Knoflíková válka | Foto: Aktuálně.cz

Nová sekce Výběr z Arte přestavuje pět filmů z let 2009 – 2011, které vznikly v produkci televizní stanice Arte France. Jedná se o tři celovečerní snímky i dva nové filmy mladé režisérky Mii Hansen-Løve.

Na závěr festivalu bude uveden film Nevěstinec za účasti režiséra Bertranda Bonella, který se představil v hlavní soutěži canneského festivalu. Je inspirován sociologickou studií o "domech lásky" v Paříži na sklonku 19. století a v českých kinech se objeví rovněž od 1. prosince.

Mezi hosty přehlídky, jejímiž pořadateli jsou francouzské velvyslanectví, společnost Unifrance, Francouzský institut a Francouzské aliance v České republice, jsou i režiséři Anne Villacequeová a Julien Leclercq. Filmy jsou uváděny v původním znění s českými titulky, výjimečně s českým dabingem.

Vstupné činí 89 korun, bližší informace k programu najdete na adrese www.festivalff.cz.

Doprovodný program od začátku listopadu zahrnuje výstavu Plantu kreslí svět. Výstava v pasáži Lucerna představuje práce francouzského karikaturisty, který přes třicet let publikuje své kreslené komentáře ke světovým událostem na titulní straně deníku Le Monde. 

 

Právě se děje

Další zprávy