Obviněného herce se zastává bývalá první dáma. Na předávání filmových cen nebude smět

ČTK Kultura AFP, ČTK, Kultura, AP
4. 1. 2023 9:00
Na předávání cen César už nebudou zváni lidé, kteří byli odsouzeni za násilné trestné činy nebo jsou za ně stíháni. Oznámila to Francouzská filmová akademie. Podle agentury AFP reaguje na předloňskou kritiku týkající se režiséra Romana Polanského a především na stíhání mladého francouzského herce Sofianea Bennacera, jehož kariéru prudce zbrzdilo obvinění ze sexuálního zneužití a domácího násilí.
Film Navždy mladí, v němž účinkují Nadia Tereszkiewicz nebo Sofiane Bennacer, uvedou česká kina v červenci 2023. | Video: Unifrance

Kauzu v listopadu na titulní straně zveřejnil deník Libération. Pořadatelé cen César následně vyškrtli Bennacera ze širšího seznamu nominací na objev roku. Pětadvacetiletý herec patřil k očekávaným favoritům díky filmu Navždy mladí, v němž hraje po boku Louise Garrela a který vypráví o sexuálně svobodomyslné partě spolužáků z prestižní divadelní školy v 80. letech minulého století. Částečně autobiografický snímek režisérky Valerie Bruni Tedeschiové měl premiéru v Cannes, v Česku jej uvedl Festival francouzského filmu a ještě se v létě dostane do širší distribuce.

Nedlouho po premiéře herce obvinily hned tři jeho bývalé přítelkyně ze znásilnění a domácího násilí. On vinu odmítá. Detaily událostí z let 2018 a 2019 nyní došetřuje policie, která Bennacerovi dočasně zakázala pohybovat se po Paříži, Štrasburku a Mylhúzách. Režisérka filmu nařčení v listopadu označila za "mediální lynč" a napsala, že producenti ji na kauzu upozornili už při castingu.

"Řekla jsem jim, že mě tyhle pomluvy nezastaví a že bez něj si tento film neumím představit," brání herce Tedeschiová. Také její sestra a někdejší francouzská první dáma Carla Bruniová-Sarkozyová vyzvala veřejnost k respektování presumpce neviny. "Styďte se, redakce Libération. Když někoho popravíte na titulní straně a nepočkáte, zda bude odsouzen, pošlapáváte tím demokracii," vzkázala novinářům bývalá první dáma. V emotivním příspěvku apelovala na Francouze, aby v případě Sofianea Bennacera vyčkali na pravomocný rozsudek.

Na něj však nehodlají čekat pořadatelé cen César, někdy zkratkovitě označovaných za "francouzské Oscary". Tento týden zveřejnili nová pravidla, podle nichž už pozvánku na galavečer nedostane ani Sofiane Bennacer, ani režisér Roman Polanski, od roku 1977 stíhaný ve Spojených státech kvůli sexuálnímu styku s nezletilou, ani herec Gérard Depardieu obviněný ze znásilnění.

"Z respektu k obětem, včetně pouze případných obětí v případě vyšetřování či nepravomocných rozsudků, jsme se rozhodli nedávat na veřejnosti prostor lidem, které justice stíhá za násilné trestné činy," zdůvodňuje akademie nové pravidlo.

Podle agentury AFP teď organizátoři debatují, zda obviněné osoby také nepřipravit o možnost být nominován nebo získat sošku.

Pravidla se budou týkat už letošního předávání Césarů v Paříži, plánovaného na konec února. Pokud v některé kategorii vyhraje umělec, který má na ceremoniál zakázaný vstup, osoba přebírající sošku za něj nedostane prostor promluvit.

Agentura AP připomíná, že před udílením cen César v roce 2020 venku protestovala zhruba stovka aktivistů. Skončila, teprve když policie použila slzný plyn a okolo sálu vytyčila bezpečnostní zónu, jež oddělovala hvězdy na červeném koberci od demonstrantů. Těm se nelíbilo, ze pořadatelé pozvali režiséra polského původu Romana Polanského.

Jeden z nejznámějších světových filmařů se sice galavečera nakonec nezúčastnil, získal však sošku za hraný snímek Žaluji! o Dreyfusově aféře z konce 19. století.

V tu chvíli sál na protest opustilo několik lidí včetně režisérky Céline Sciammové, autorky snímku Portrét dívky v plamenech, a herečky Adèle Haenelové, která ve stejném filmu ztvárnila hlavní roli. Haenelová nedlouho předtím obvinila jiného režiséra, Christophea Ruggiu, že ji v době dospívání sexuálně zneužíval. "Vyznamenat Romana Polanského znamená plivnout do tváře všem obětím. Znamená to, že znásilňovat ženy není zavrženíhodné," prohlásila následně Haenelová, která podle televizního záznamu odcházela ze sálu se slovy "hanba".

Deník Le Monde konstatoval, že ceně pro Polanského na galavečeru zatleskalo "jen velmi málo lidí".

Video: Souhlas se sexem přes aplikaci nedává smysl, říká Nejedlová

To, že jste před pěti minutami sex mít chtěla, neznamená, že ho budete chtít i za dalších pět minut, řekla v DVtv vloni Johanna Nejedlová z organizace Konsent. | Video: Daniela Drtinová
 

Právě se děje

Další zprávy