Frajer Luke a Brubaker přišli o režiséra

kul
19. 3. 2007 16:00
Los Angeles - Filmový a televizní režisér Stuart Rosenberg, který s Paulem Newmanem natočil film Frajer Luke, zemřel ve věku 79 let.
Foto: Aktuálně.cz

Rosenberg, jemuž největší komerční úspěch přinesl Horor v Amityville, podlehl ve čtvrtek infarktu. Frajer Luke z roku 1967 byl hned jeho filmovým debutem

Příběh Luke Jacksona v podání Newmana nabízí dnes už klasické vězeňské drama s tématem vnitřní svobody, které tehdy rezonovalo nejen v Americe.

Foto: Aktuálně.cz

Luke se vzpírá zaběhaným pořádkům a jeho furiantsví není nepodobné třeba Jacku Nicholsonovi v pozdějším Přeletu nad kukaččím hnízdem. Osudový zlom nastává ve chvíli, kdy se uvězněný Luke rozhodne uprchnout na pohřeb své matky... Scéna se soutěží v pojídání vařených vajec vstoupila do dějin kinematografie.

"S nikým tak vzácným jsem nikdy nepracoval," vysekl teď Newman poklonu Rosenbergovi. Oscarové nominace spolu neproměnili, sošku si za vedlejší roli odnesl George Kennedy.

Po úspěchu Frajera Luka Rosenberg obsadil Jacka Lemmona a Catherine Deneuve do snímku The April Fools (1969), s Newmanem se znovu potkali při nátáční Stanice WUSA (1970) nebo Kapesném (1972).

Foto: Aktuálně.cz

V populárním Hororu v Amityville (1979) vyprávěl o rodině Lutzů, kteří se nastěhují do domu plného nepřátelských duchů.

Ve vězení se odehrává i jeho další slavný film Brubaker s Robertem Redfordem - jako šéf kriminálu se nechává zavřít, aby zjistil, jestli se zvěsti o šikanování a úmrtích vězňů zakládají na pravdě. Film byl jako jeden z mála k vidění i u nás, tehdejší mocipáni ho v televizi pouštěli coby důkaz "prohnilého západního systému".

Mezi pozdější filmy patří třeba Papež z Greenwich Village z roku 1984 s Mickey Rourkem, šestnáct let starým snímkem Mými hrdiny byli vždy kovbojové se Stuart Rosenberg s celovečerními filmy rozloučil.

 

Právě se děje

Další zprávy