FOTO Nuda končí u vzpoury a agrese, míní tvůrci filmu Hany

Podívejte se na fotografie z filmu Hany i jeho natáčení.
Hany.
Hany.
Hany.
Hany.
Foto: Cinemart
Kultura ČTK Kultura, ČTK
17. 2. 2014 16:55
Snímek Michala Samira a Matěje Chlupáčka vznikl na jeden záběr. Podívejte se na fotografie z filmu i jeho natáčení, jemuž předcházelo čtyřicet dní zkoušek.

Fotogalerie - Debutující filmař Michal Samir je režisérem i scenáristou filmu Hany, který vznikl v produkci Matěje Chlupáčka, nejmladšího českého režiséra (Bez doteku).

V hlavních rolích se objeví tváře známé právě z filmu Bez doteku: Jiří Kocman, Hana Vagnerová, Tereza Vítů a Ondřej Malý. Z dalších herců se na plátně představí Pavla Tomicová, Jitka Schneiderová a Michal Sieczkowski.

Příběhy hrdinů filmu se odehrávají během jednoho večera uvnitř a okolo literárního baru uprostřed velkoměsta. Děj sleduje jednotlivé postavy v dané chvíli a v tomto místě, zde se jejich osudy zamotávají, střetávají, proplétají.

Každý z aktérů vstupuje do příběhu z jiných příčin: jeden se chce jen pobavit, další hledá vztah, jiná je zmatená a její kamarádka opilá. Mezi všemi se pohybuje skupina studentů v čele s hercem Jiřím (Jiří Kocman), který si přivydělává prodejem drog, a neúspěšným literátem Egonem (Michal Sieczkowski).

Příběhy všech postav získávají na důležitosti s vypuknutím násilné pouliční vzpoury, která zboří všechny společenské konvence - najednou je vše povoleno. Svět, jeho hodnoty a smysl se převrátí naruby. Teď se teprve ukáže, kdo je opravdu jaký člověk. Pohádka se mění v horor i v komedii.

"V létě 2011 při pohledu na hořící londýnský autobus jsem pochopil, že jsme na počátku doby chaosu, nepřehledného strachu, jehož původ neznáme. Vidíme jen důsledky - vymlácené výlohy, převrácená auta, šátky okolo úst a vlajky bez barev. Má předpověď se naplnila, obdobné události se od té doby odehrály v Itálii, ve Švédsku nebo Francii. Evropu prostě obchází strašidlo a není důvod, proč by nedorazilo i k nám," uvedl ke scénáři Samir. Nemůže se zbavit pocitu, že jádro problému je v tom, že někteří lidé se jednoduše nudí. A nuda podle něj vede k otrávenosti a končí u agrese.

Svůj snímek Hany vnímá jako komedii, přestože by ji měl označit za drama. Miluje komedie, u kterých se člověk nesměje nebo se spíš smát bojí. "Uvnitř něj sedí skřet, který se hihňá tomu, co vidí, ale zároveň chápe, že to co sleduje, k smíchu není," dodal debutující filmař.

Zajímavostí je, že film bude realizován bez jediného střihu, tedy na jeden záběr (kamera Martin Žiaran - Don´t Stop). Natáčení předcházely čtyřicetidenní herecké zkoušky.

Film bude mít premiéru v kinech 1. května 2014.

 

Právě se děje

Další zprávy