FOTO Za zakázaného íránského režiséra převzala medvěda neteř

Hana Saeidi je údajně neteří režiséra Jafara Panahího. Převzala za něj nejvyšší cenu Berlinale za film Taxi.
Hana Saeidi ve filmu svého strýce Jafara Panahího i hraje.
Hana Saeidi s předsedou berlínské poroty Darrenem Aronofskym.
Jafar Panahí je v domácím vězení v Íránu.
Nejúspěšnějším filmem co do množství cen se stal snímek 45 let. Za herecké výkony si odnesli Stříbrné medvědy oba protagonisté - Charlotte Rampling a Tom Courtenay.
Foto: Reuters
Kultura Reuters Kultura, Reuters
15. 2. 2015 15:21
Jafar Panahí je na mezinárodní scéně uznávaným filmařem a jeho dílu zvlášť rozumí festival Berlinale. Za filmy z domácího vězení dostal druhou cenu za poslední tři ročníky.

Fotogalerie - Íránský filmař a opoziční aktivista Jafar Panahí zabodoval se snímkem Zatažená opona na Berlinale už před dvěma lety. Tehdy natočil film o svém domácím vězení a ani tehdy si pro cenu do Berlína nemohl přijet.

I letos mohl jen přes sociální sítě vzkázat: "Je to umělecké i politické uznání mého filmu a jsem na ně velmi hrdý." Letos porota přiřkla jeho filmu Taxi nejvyšší cenu - Zlatého medvěda pro nejlepší film.¨

Panahí má v Íránu dvacetiletý zákaz činnosti za "protirežimní propagandu". Snímek Taxi natočil tajně z interiéru taxíku, jímž sám režisér po Teheránu rozvážel své klienty. "Panahí natočil milostný dopis filmu. Jeho snímek překypuje láskou k tomuto umění, k celé komunitě, k jeho rodné zemi i k divákům,“ uvedl šéf poroty, režisér Darren Aronofsky, když oznamoval vítěze.

Svůj nejnovější snímek proto musel Panahí na Berlinale doslova propašovat. "Podle mě je důležité, že jsme tu ty politické filmy měli, protože reflektují, co se dnes děje,“ uvedl ředitel Berlinale Dieter Kosslick při závěrečném ceremoniálu, aniž by prozradil jakékoliv podrobnosti o tom, jak se film do Berlína dostal.

 

Právě se děje

Další zprávy