FOTO Nellis a Viewegh vypouštějí do všedních dnů své anděly

Andělé všedního dne -  Eliška Křenková, Marián Labuda, Vladimír Javorský a.Vojtěch Dyk.
Podívejte se na ukázku z filmu Andělé všedního dne.
Andělé všedního dne.
Andělé všedního dne.
Andělé všedního dne (Zuzana Krónerová).
Foto: Cinemart
Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 9. 2014 15:19
Podívejte se na fotografie a trailer nového filmu Alice Nellis Andělé všedního dne, který vznikl podle bestselleru Michala Viewegha.

Fotogalerie - Andělé všedního dne je název nového filmu režisérky Alice Nellis, na jehož scénáři pracovala se spisovatelem Michalem Vieweghem na základě jeho stejnojmenné knižní předlohy. Do rolí andělů obsadila Mariána Labudu, Vojtěcha Dyka, Vladimíra Javorského a Elišku Křenkovou. 

"Zaujalo mě téma té knihy. Člověk neví dne ani hodiny, každý den může být poslední. Teoreticky to sice víme, ale prakticky tak většinou nežijeme. A čas od času mi přijde dobré tohle připomenout," uvedla Nellis. Andělé v ní nejsou nadpřirozenými bytostmi, zastupují kladný postoj k životu, smysl pro humor, soucit a pochopení.

Hrdiny příběhu jsou lidé, jimž život prokluzuje mezi prsty. Neměl by, protože některým z nich záhy skončí. Proto se v jejich blízkosti objevili andělé, lidskému oku neviditelní strážci snažící se provést své svěřence jejich nejtěžším dnem. Učitel autoškoly Karel (Bolek Polívka) strádá v citově prázdném manželství s Marií (Zuzana Bydžovská), která si kompenzuje sny o své studentce Ester (Klára Melíšková). Zdeněk (Václav Neužil) se chce zabít, protože mu jeho kamarád (Ondřej Sokol) přebral ženu. Těžce to nese i jeho matka (Zuzana Kronerová). Přestože andělé mají být nestrannými pozorovateli, nedá jim to, aby se občas nepokusili situaci zachránit.

Viewegh často cituje známou větu, že v boha nevěří, ale chybí mu. "Něco podobného jsem uplatnil na ty anděly. Nikdy jsem nedokázal v ně uvěřit, ale bylo by dobré, kdyby tu jakási andělská laskavost existovala. Alespoň v den, kdy svět opouštíme," řekl Viewegh.

"Není to jeden z těch nervózních autorů, kteří funí režisérovi za ušima," pochválila ho Nellis. I ona pokládá téma za důležité, stejně jako líčení vztahů mezi rodiči a dětmi. "Velice to člověka zformuje jako osobnost a následně i jako rodiče. I proto se spousta problémů nese generacemi. Snaha ten začarovaný kruh zlomit musí být nadlidská," dodala.

S premiérou filmu se na trhu opět objeví Vieweghova úspěšná kniha z roku 2007, tentokrát s filmovou obálkou. Vyšla v Německu, Rakousku, Rusku, Polsku, Slovinsku a Chorvatsku. "Je knížkou o nás všech, jejichž čas je dávno vyměřen, ale přesto se chováme, jako bychom tu měli být věčně," uvedl Viewegh.

Pro Alici Nellis, známou svou autorskou tvorbou, ženskými tématy a citlivými příběhy o mezilidských vztazích, je snímek sedmým v pořadí. Pro Viewegha znamená šestou filmovou zkušenost v pozici scenáristy.

Film Andělé všedního dne se v kinech se objeví 9. října.

 

Právě se děje

Další zprávy