FOTO Když muž miluje počítač s hlasem Scarlett Johansson

FOTO Když muž miluje počítač s hlasem Scarlett Johansson
Ona.
Ona. Spike Jonze na place.
Ona.
Ona.
Foto: Falcon
ČTK Kultura ČTK, Kultura
19. 3. 2014 13:14
Podívejte se na záběry z filmu i natáčení oscarového snímku Ona od režiséra Spikea Jonzeho.

Fotogalerie - Joaquin Phoenix, Amy Adams a hlas Scarlet Johansson jsou protagonisty sci-fi Ona, za niž režisér Spike Jonze získal Oscara pro nejlepší původní scénář.

Děj snímku se odehrává v Los Angeles v nedaleké budoucnosti. Theodore (Joaquin Phoenix) se živí psaním dojemných a osobních dopisů pro druhé. Se zlomeným srdcem po ukončení dlouhého vztahu se začne zajímat o nový, pokročilý operační systém, o kterém jeho výrobce tvrdí, že představuje unikátní a intuitivní bytost. Po jeho instalaci se seznamuje se Samanthou, umělou inteligencí s milým ženským hlasem (Scarlett Johanssonová). Má zajímavé postřehy, je citlivá a vtipná. Jak její potřeby a požadavky rostou společně s těmi jeho, mění se jejich přátelství na lásku.

"Jedněmi z nejnáročnějších aspektů vztahu jsou upřímnost, důvěrnost a schopnost umožnit osobě, kterou milujeme, aby si uvědomovala, že i ona může být zcela upřímná a důvěrná," říká scenárista a režisér Spike Jonze.

Samantha, která je navržena tak, aby se sama učila a vyvíjela, je nadšená z každého nového zážitku, touží po dalších a začíná mít na Theodora pozitivní vliv. "Ačkoliv má přístup ke všem informacím světa, tvoří každou myšlenku a odpověď improvizovaně, nemá žádné předsudky," popsala to Scarlett Johansson. Jak roste její schopnost uvědomovat si sebe samu, roste i ta Theodorova. Vydávají se na výpravy po městě, do hor, na pláž a na průzkum jeho každodenních povinností. Díky jejímu vhledu začíná on odhalovat povědomé problémy nově, i sám sebe vnímá odlišně. Herci se tak s režisérem chopili výzvy vytvořit Samanthu, kterou na plátně nikdo nevidí, jako kompletní a zcela přítomnou postavu.

Nápad na natočení snímku prý zrál roky. Prvotním impulsem byl článek z internetu popisující textovou komunikaci s umělou inteligencí. Připojil se k ní a pozdravil. Program ho také pozdravil a zeptal se, jak se má. Odpověděl, že dobře, a optal se, jak se má on.

"Chvíli jsme si povídali a já byl nadšený. Pak ta iluze rychle vyprchala, poznal jsem, že jen papouškuje to, co už v minulosti slyšel, že není inteligentní. Tak jsem dostal nápad na příběh muže, který má s takovou bytostí vztah," vysvětlil.

Film se částečně natáčel v relativně nové čtvrti Pudong nedaleko Šanghaje, kde se chodci pohybují po vyvýšených chodnících a neutuchající ruch neviděných automobilů mají kdesi pod sebou. Spojení čínských a kalifornských městských exteriérů si proto vyžádalo digitální úpravy.

Česká premiéra filmu Ona je naplánovaná na 27. března.

 

Právě se děje

Další zprávy