FOTO Hledači obrazů uloupených nacisty vyrážejí do Evropy

FOTO Hledači obrazů uloupených nacisty vyrážejí do Evropy
Památkáři (Cate Blanchett).
Památkáři
Památkáři
Památkáři
Foto: Cinemart
Kultura ČTK Kultura, ČTK
29. 1. 2014 20:15
Nejnovější režijní počin George Clooneyho Památkáři se pyšní spoustou hereckých hvězd i originálním příběhem.

Fotogalerie - Památkáři se v Evropě poprvé objevili v oficiálním programu 64. ročníku mezinárodního filmového festivalu Berlinale (6. - 16. února). Premiéru tam měli mimo soutěž 8. února, do českých kin vstoupili 27. února.

Novinka režiséra a herce George Clooneyho je historický snímek, téma je ovšem přinejmenším pro Německo nanejvýš současné. Pojednává totiž o hledačích uměleckých děl ukradených nacisty.

"Tehdejší krádeže umění jsou ve světle nedávného nálezu v Mnichově aktuálnější než kdy dřív," připomněl prezident festivalu Berlinale Dieter Kosslick odhalení cenné sbírky více než 1400 obrazů mistrů moderního malířství v bytě osmdesátiletého Cornelia Gurlitta, které nejspíš z velké části patřily k dílům zabaveným nacistickým režimem.

Clooneyho dobrodružný snímek líčí příběh zvláštní jednotky složené z ředitelů muzeí, kunsthistoriků a kurátorů, kteří měli za druhé světové války z pověření Spojenců získat zpět významné umělecké předměty ukradené nacisty a zachránit je před zničením.

"Památkáři konečně představí toto zatím málo známé téma publiku po celém světě," poznamenal Kosslick.

Podle něj se po válce do zemí původu vrátilo přes pět milionů kulturních děl ukradených nacisty. Další tisíce v hodnotě miliard dolarů se ale stále pohřešují. "Památkáři se tak trefují do aktuálního tématu," uvedl šéf berlínského festivalu.

Hlavní role v této americko-německé koprodukci vedle režiséra ztvárnili slavní hollywoodští herci Matt Damon, Bill Murray, John Goodman nebo Cate Blanchett.

 

Právě se děje

Další zprávy