FOTO Emma Stone zářila v Benátkách, přijela s Birdmanem

FOTO Emma Stone zářila v Benátkách, přijela s Birdmanem
Emma Stone.
Michael Keaton utkvěl filmovým divákům zejména jako představitel Batmana ve snímcích Tima Burtona. Nyní hraje hlavní roli v Birdmanovi.
V Birdmanovi hraje i Edward Norton, který do Benátek přijel i s manželkou Shaunou Robertson.
V Birdmanovi hraje i další hollywoodská kráska - Amy Ryan...
Foto: Reuters
ČTK Kultura Reuters ČTK, Kultura, Reuters
28. 8. 2014 11:41
Festival v Benátkách zahájil snímek Birdman mexického režiséra Alejandra Gonzálese Iňárritu. Podívejte se na slavnostní zahájení.

Benátky - Hollywoodská kráska Emma Stone a někdejší představitel filmového Batmana Michael Keaton se stali hlavními hvězdami zahajovacího večera benátského filmového festivalu, který ve středu večer otevřela projekce snímku Birdman.

Mexický režisér Alejandro González Iňárritu na nejstarší evropskou filmovou přehlídku přivezl film o zapomenutém superhrdinovi, který se svou slávu snaží znovu nalézt na divadelních prknech. O hlavní cenu festivalu, který potrvá do 6. září, bude soupeřit dvacet filmů.

Keaton se čtvrtstoletí po zásadní roli své kariéry - účinkování ve dvou filmech o Batmanovi režírovaných Timem Burtonem - opět vtělil do komiksového superhrdiny. Birdman stojí zejména na paralele jeho kariéry a životní pouti hlavní postavy, která se snaží svou zašlou slávu oživit pomocí divadelní hry na Broadwayi.

"Je to jako ohromný slon v místnosti," odpověděl po projekci Keaton na otázku, jak se Batman promítl do jeho kariéry. Dodal však, že se nedávno vrátil z Afriky a proti slonovi v místnosti by celkem nic nenamítal.

Keaton v Iňárrituově dramatu, které sám režisér označil za experiment, ztvárnil herce, který se snaží oživit slávu Birdmana a zjišťuje, že jeho vlastní život mu kvůli ztotožnění se se superhrdinou téměř unikl.

"Michael byl pro tento film zásadní, bez něj by jej podle mě nešlo natočit," prohlásil dnes režisér, jehož v minulosti proslavily nízkorozpočtové snímky 21 gramů či Amores Perros.

Porotu na letošním 71. ročníku festivalu vede třiapadesátiletý francouzský hudební skladatel Alexandre Desplat, držitel Zlatého globusu za hudbu k filmu Barevný závoj a také dvou Césarů. O Zlatého lva soutěží dvě desítky filmů především z Itálie, Francie a Spojených států.

Zahajovací ceremoniál v Benátkách doprovodil protest dvou tisícovek zaměstnanců městských služeb, kteří přišli do blízkosti festivalového červeného koberce demonstrovat proti platovým škrtům.

 

Právě se děje

Další zprávy