FOTO Druhé Dědictví zhořkne. Po 20 letech doba přiostřila

FOTO Druhé Dědictví zhořkne. Po 20 letech doba přiostřila
Dědictví aneb Kurvaseneříká (Bolek Polívka).
Dědictví aneb Kurvaseneříká (Robert Sedláček).
Dědictví aneb Kurvaseneříká
Dědictví aneb Kurvaseneříká
Foto: Aktuálně.cz
Kultura ČTK Kultura, ČTK
3. 2. 2014 16:37
Podívejte se na fotografie z natáčení i záběry z filmu Dědictví aneb Kurvaseneříká.

Fotogalerie - Pokračování kultovní komedie Dědictví aneb Kurvahošigutntag z roku 1992 od Věry Chytilové vstoupí tento týden (6. února) do českých kin s titulem Dědictví aneb Kurvaseneříká.

Autorem scénáře je představitel hlavní role Boleslav Polívka, řežisérem Robert Sedláček. Film se natáčel v okolí Prahy a Brna.

"Ta první část byla taková groteskní moralita. A ta druhá po těch dvaceti letech je spíš hořká komedie. V tom je ten rozdíl, mezi tou groteskností a jakousi hořkostí," říká Polívka.

Podle něj se v dnešní době vše přiostřuje a v porovnání s dobou, kdy se natáčel první díl, je bezohlednější. Lidé by podle Polívky proto měli dbát na to, aby morálně "nezhubli". "Nikdo se neohlíží na to, kolik kdo má dětí, jak je starý. Bezohledně se to válcuje bez schopnosti hodnotit situaci toho druhého, ať už je to protivník nebo přítel nebo rodinný člen," míní Polívka.

Vedle něj se diváci mohou těšit na Karla Heřmánka, Ivanu Chýlkovou, Dagmar Havlovou, Břetislava Rychlíka, chybět nebude ani Bohušův věrný přítel v podání Arnošta Goldflama, který ve druhém díle povýšil na Bohušova tajemníka a účetního.

"O tom, jestli už věřím v Boha, se tentokrát nemluví. Pořád mám stejnou roli, jen o dvacet let starší. Nikdo, kdo stárne, se nestává lepším a myslím, že se to týká i této postavy," říká Chýlková.

Podle Polívky se z prvního do druhého dílu přenesli prakticky všichni herci, kteří "přežili". Bohuš podle Polívky zestárl, stal se vdovcem a podstatně se změnil. Je opatrnější, trochu mu ubylo sil a jeho humor má někdy trpkou příchuť.

Původní snímek Věry Chytilové v kinech vidělo 810 tisíc diváků. Podle Sedláčka to byl jeden z filmů, který předběhl svou dobu a byl drzý v tom, že se netvářil jako komentář a hlubokomyslná věc.

 

Právě se děje

Další zprávy