FOTO Co sportovci obětují pro úspěch? ptá se film Fair Play

Sprinterka Anna (Judit Bárdosová).
Podívejte se na ukázku z filmu Andrey Sedláčkové Fair Play.
Poslechněte si celou píseň Miro Žbirky pro film Fair Play.
Fair play.
Fair play.
Foto: Falcon
26. 2. 2014 15:45
Snímek Andrey Sedláčkové vypráví v retro kulisách o sportovním dopingu. Státem řízené mašinérii v ČSSR podléhá mladá sprinterka Anna.

Fotogalerie - O dopingu mezi sportovci v 80. letech v ČSSR vypráví film Fair Play. Tématu stále aktuálního, uchopeného ale v retro kulisách, se v česko-slovensko-německé koprodukci chopila režisérka a scenáristka Andrea Sedláčková

Sedláčková se nechala inspirovat skutečnými událostmi. Když si před několika lety přečetla článek o tom, že se objevily tajné materiály ministerstva vnitra o státem organizovaném dopingu československých sportovců, začala pátrat na internetu. Postupně se setkala s několika aktéry dopingu, ať už to byli sportovci, trenéři nebo lékaři, všem však musela slíbit, že zůstanou v anonymitě.

"Dostal se ke mně případ jedné vrcholové atletky, které údajně její trenér bez jejího vědomí píchal anabolické steroidy s romantickým názvem Stromba. Tvrdil, že jde o obyčejné vitamíny. To pro mě byla zásadní inspirující informace," uvedla Sedláčková.

V příběhu se talentovaná sprinterka Anna (Judit Bárdosová) stává členkou Střediska vrcholového sportu. Její matka (Anna Geislerová) a trenér (Roman Luknár) doufají, že splní kvalifikační limit a postoupí na olympijské hry. Vybočením ze světa tvrdého sportovního drilu je pro Annu pouze milostný vztah s Tomášem (Ondřej Novák).

Anně začnou být bez jejího vědomí podávány anabolické steroidy. Její výkonnost stoupá, objevují se ale rovněž zdravotní problémy. Anna se dozvídá pravdu, a přestože je v sázce její účast na olympiádě, hodlá dál trénovat bez steroidů. Její matka, která má kvůli kontaktům s chartisty problémy s tajnou policií, však doufá, že Anna účast na olympijských hrách využije k emigraci. Rozhodne se jí proto anabolika pod rouškou neškodných vitaminů aplikovat tajně. Ve filmu dále hrají Eva Josefíková, Roman Zach, Igor Bareš, Ondřej Malý nebo Taťjana Medvecká.

Téma zaujalo i zpěváka Mira Žbirku a jeho producenta Roba Cassa, s nímž Žbirka v legendárním londýnském studiu Abbey Road nahrál k tomuto filmu titulní píseň. Podle něj však film není pouze o dopingu. "Je to o postavě, která je k něčemu tlačená, ale ona si stojí za svým. Je to o životě, který žijeme," řekl Žbirka.

Ve filmu hraje velkou roli atletická příprava. Hlavní představitelky vrcholových běžkyň, herečka maďarského původu Bárdosová a Eva Josefíková musely projít náročným konkurzem i přípravou. "Museli jsme při konkurzu herečky posílat na stadion k trenérovi, který rozhodoval, zda má adeptka sportovní předpoklady," podotkla Sedláčková.

Snímek s rozpočtem 36 milionů korun přijde do tuzemských kin 6. března.

 

Právě se děje

Další zprávy