FOTO Český lev ocenil film, který našel cestu ven z ghetta

Klaudia Dudová získala Českého lva za hlavní roli ve snímku Cesta ven.
Letošní ročník cen filmové akademie se již druhým rokem konal v Rudolfinu.
Dress code: black tie.
Po červeném koberci přicházejí hvězdy.
Meky Žbirka na červeném koberci.
Foto: Vojtěch Marek
Vojtěch Marek Vojtěch Marek
Aktualizováno 22. 2. 2015 0:42
Českého lva ovládl film Cesta ven. Zvítězil v sedmi kategoriích. Podívejte se na další oceněné filmaře.

Fotogalerie - Nejvíce Českých lvů včetně těch v prestižních kategoriích za nejlepší film, režii a scénář převzali v sobotu večer v pražském Rudolfinu tvůrci sociálního dramatu Petra Václava Cesta ven. Celkem si odnesli sedm těchto cen, jednu z nich i představitelka hlavní role, neherečka Klaudia Dudová.

Za svůj výkon v hlavní roli snímku Díra u Hanušovic svého už šestého lva získal Ivan Trojan. Slavnostní večer tak skončil překvapením, očekávalo se, že preferovaným snímkem s 15 nominacemi bude Fair Play Andrey Sedláčkové. Ten nakonec oceněn nebyl. Cesta ven byla nominovaná desetkrát.

Cesta ven měla premiéru měla loni v květnu, na jaře se má objevit v distribuci kin ve Francii. Po šestnácti letech byla prvním snímkem, který reprezentoval domácí kinematografii v oficiálním programu festivalu v Cannes. V českých kinech ji však zhlédlo zatím pět tisíc diváků. Syrový snímek se vyhýbá soudům a patosu, k tématu přistupuje s věcným nadhledem a místy i svérázným humorem. Vznikl ve společnosti moloko film, koproducenty byly Česká televize a společnost Cinéma Defacto z Francie. Loni v říjnu si z festivalu filmů ze střední a východní Evropy CinEast v Lucemburku odvezl hlavní cenu.

Podívejte se na další oceněné!

 

Právě se děje

Další zprávy