Fotbalový film Dva nula vyhrál Cenu Pavla Kouteckého

Kultura Kultura
11. 6. 2013 21:12
Dokument Pavla Abraháma a Tomáše Bojara sleduje fanoušky na derby Sparta-Slavia
Foto: MFF KV 2012

Praha - Cenu Pavla Kouteckého získal v konkurenci sto osmi dokumentů režisér Pavel Abrahám za film Dva nula, na jehož scénáři spolupracoval s Tomášem Bojarem.

"Film Dva nula zachytil českého ducha nápaditým jazykem skrze autentické rozhovory fanoušků Sparty a Slavie v prostředí stadionu během fotbalového derby, ze kterého však divák paradoxně nevidí skoro nic," zdůvodnili své rozhodnutí porotci.

Pavel Abrahám.
Pavel Abrahám. | Foto: CPK

Pavel Abrahám s Tomášem Bojarem převzali na slavnostním vyhlášení sedmého ročníku Ceny Pavla Kouteckého v Divadle Archa kromě objektu od sklářského výtvarníka Reného Roubíčka také odměnu sto tisíc korun.

Dva roky a jedno odpoledne

Nápad na film Dva nula vznikl v lednu 2009, těsně po premiéře předchozího snímku obou filmařů - České RAPubliky - mapujícího vtipně a originálně tuzemskou hiphopovou scénu.

Po roce a půl pravidelných obhlídek na letenském stadionu vypracoval Tomáš Bojar asi osmdesátistránkový scénář s podrobnými charakteristikami postav a výtvarnou a režijní koncepcí. Natáčení se připravovalo dva roky a podílel se na něm skoro stopadesátičlenný štáb čítající například dvacet šest zvukařů.

Po celou dobu fotbalového derby mezi Spartou a Slavií měli vybraní fanoušci na sobě nainstalované mikroporty, takže divák v kině slyší vše, o čem si v průběhu zápasu povídají, jak jej komentují a jak glosují dění kolem sebe.

„Když se někomu nepovedlo chovat se autenticky při předtáčkách, byl to pro nás signál, proč s ním dál nepracovat. Ale to prostředí je na fotbale takové, že když se zvedne hluková hladina a začne se něco opravdového dít, fanoušci na to reagují a velmi rychle se nechají strhnout atmosférou," říká Abrahám.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Střípky rozhovorů skládají obraz fotbalového prostředí, který je jakoby odrazem společnosti samotné - nějak se mezi sebou baví rádoby luxusní dívky ve VIP zóně, nějak nadšení otcové se znuděnými dětmi, jinak zase intelektuálové, sportovní zpravodajové či muži od ostrahy stadionu.

„My jsme si s Tomášem hodně oblíbili Roberta v červené teplákové soupravě. Vede sparťanskou hospodu a zároveň je řidič áčka a je celou duší sparťan. Celý jeho život, štěstí i neštěstí, stojí na tom, jak se vede Spartě, ale zároveň je extrémně vtipný: je to takový ten typ lidové postavy, která skvěle vládne slovu," řekl v rozhovoru pro Aktuálně.cz Pavel Abrahám.

Foto: AČFK

Za cenu je i "munice"

"Nevím, jak funguje neskonale zábavný konceptuální dokument Pavla Abraháma a Tomáše Pojara na diváky, které nezajímá fotbal. Ale jejich voyeurská dekonstrukce fanouškovského mikrokosmu natočená desítkami kamer při derby Sparta - Slavia má podle mě všechny atributy k tomu, aby přesáhla své téma a fungovala i za pár let jako zpráva o naší době podobně jako sžíravé Formanovy satiry v šedesátých letech," napsal recenzent Aktuálně.cz Jan Gregor.

Tvůrci záměrně ve filmu věci explicitně nepojmenovávají a nesoudí, spíše nechávají jednotlivé charaktery jemně vytanout. "Docela se nám líbí, co řekl Ivan Passer, a myslíme, že to celkem vystihuje i náš vlastní přístup k věci: Filmy jsou diagnóza, jež vyplynula z poznání reality. Ne kritika, ne recept, ne lék. Konstatování, že jako jedinci i jako společnost jsme ve stavu permanentní krize," popisují svůj filmový rukopis Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.

Pavel Abrahám a Tomáš Bojar.
Pavel Abrahám a Tomáš Bojar. | Foto: kviff.com

Snímek je propracovaný také po vizuální stránce - tvůrci pilovali kamerovou koncepci pod vedením kameramana Jiřího Choda. Tomu se podařilo spolu s dalšími kolegy vytvořit vizuálně silný film, kde každá kamera nabízí soustředěný, až mikroskopický pohled na situaci, kterou sleduje.

„Z Ceny Pavla Kouteckého máme radost. Zatím jsme cen až tolik nedostali a navíc s žádnou z nich nebyla spojena ,munice', jak se tomu říká ve fotbale," dodávají Abrahám s Bojarem.

Cena Pavla Kouteckého vzdává hold tvorbě filmaře Pavla Kouteckého, mimo jiné režiséra filmu Občan Havel. Organizátory jsou Film & Sociologie a Divadlo Archa ve spolupráci s festivalem Jeden svět.

 

Právě se děje

Další zprávy