Fotbalová horečka vypukne i v Uherském Hradišti

Kultura Kultura
10. 6. 2010 9:58
Letní filmová škola bude zkoumat i fenomén kopané
Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric
Cannes: Ken Loach a Eric Cantona přivezli film Looking For Eric | Foto: Reuters

Praha - Letošní Letní filmová škola v Uherském Hradišti se připojí k mistrovství světa ve fotbale, které začíná v pátek v Jihoafrické republice. V cyklu Fotbalová horečka přehlídka nabídne filmy o fenoménu kopané, fandovství i fotbalovém násilí.

Uvede bhútánsko-australský film Pohár o fotbalovém šílenství mezi tibetskými mnichy nebo íránský snímek Offside o fanynkách kopané, kterým režim zakazuje chodit na zápasy. Netradiční fotbalovou komedii Hledá se Eric osobně představí britský režisér Ken Loach.

Foto: archiv

Tradiční akce se uskuteční od 23. července do 1. srpna. V dalších cyklech představí LFŠ islandskou nebo latinskoamerickou kinematografii, do programu zařadila retrospektivu francouzského režiséra Jacquese Tatiho. Fanoušci se dočkají promítnutí všech dostupných Tatiho filmů. V české předpremiéře LFŠ navíc uvede animovaný film Iluzionista z roku 2009, který natočil režisér Sylvain Chomet podle nerealizovaného Tatiho scénáře. Chomet je v Česku známý jako autor animovaného Tria z Belleville.

Záměrem LFŠ je reagovat v jedné ze sekcí na aktuální záležitost, letos právě fotbalové mistrovství světa. Před dvěma lety se dramaturgové festivalu zaměřili na izraelsko-palestinský konflikt, loni na téma migrace v Evropě. Organizátoři zvou i odborníky na daná témata: letos britského sociologa, odborníka na davové chování a fenomén hooligans Johna Williamse a německého historika Olafa Möllera.

LFŠ stejně jako v minulých letech přiveze zajímavé osobností světové kinematografie. Vedle Kena Loache to bude například islandský režisér Fridrik Thór Fridriksson považovaný za "otce zakladatele" moderní islandské kinematografie. V 80. letech zaujal filmem Děti přírody, pak následovaly snímky Zimnice, Ďáblův ostrov nebo Andělé všehomíra.

Foto: Aktuálně.cz

Za jednoho z klíčových hostů považuje umělecký ředitel festivalu Pavel Bednařík maďarského režiséra Bélu Tarra. Nedávno oznámil, že točí a dokončuje svůj úplně poslední film, navíc na festivaly příliš nejezdí. Mezi nejvíce ceněné Tarrovy filmy vyznačující se dlouhými uhrančivými záběry patří Prokletí (1988), Satanské tango (1994) a Werckmeisterovy harmonie (2000).

Ceny akreditací zůstávají stejné jako v loňském roce. Základní vstupné na jeden den bude
stát 200 korun, cena akreditace na celý festival činí 1200 korun. Zachovány jsou i zlevněné akreditace pro studenty, držitele průkazů Asociace českých filmových klubů a držitele průkazů ZTP. Loni navštívilo Letní filmovou školu 4157 akreditovaných diváků, za deset dní se v jedenácti sálech a dvou letních kinech promítlo 493 filmů

 

Právě se děje

Další zprávy