Fotbalista Clooney to nedotáhl na vítězný touchdown

Irena Hejdová Irena Hejdová
7. 4. 2008 11:30
Třetí režijní počin slavného herce je zklamáním
Tvrdé palice
Tvrdé palice | Foto: Aktuálně.cz

Los Angeles - George Clooney má nový film, fotbalovou komedii Tvrdé palice (Leatherheads). Sesadit z prvního místa amerického žebříčku gamblerské drama 21 se mu ale nepodařilo.

Tvrdé palice v amerických kinech po páteční premiéře o víkendu utržily jen 13,5 milionu dolarů - a to je pro studio Universal zklamání.

Do českých kin Clooney jako majitel fotbalového klubu a Renée Zellwegerová coby jeho snoubenka zamíří 19. června. Šestačtyřicetiletý Clooney snímek režíroval a zahrál si v něm hlavní roli. Film se odehrává ve dvacátých letech, rané éře amerického profesionálního fotbalu.

Je Clooneyho třetí režijní prací a prvním mainstreamovým počinem po ambicióznějších projektech Milujte svého zabijáka a Dobrou noc a hodně štěstí. Kritikům se ale moc nelíbí, zvlášť tedy scénář. Na serveru Rotten Tomatoes se film zamlouval jen 36 procentům nejváženějších kritiků.

Tvrdé palice
Tvrdé palice | Foto: Aktuálně.cz

Clooney navzdory charismatu a slávě nebývá v poslední době na špici. Naposledy se v žebříčku objevil s Michaelem Claytonem, který za první víkend v širší distribuci vydělal 10,4 milionu dolarů.

Ceněný právnický thriller se nakonec vyšplhal k částce  49 milionů dolarů, nicméně - stejně jako třeba ropná Syriana - to vyrovnal uměleckými ambicemi a na Oscarech utržil hned sedm nominací.

Fotbalová komedie měla být druhou stránkou Clooneyho filmografie. Jde o zábavné tituly, které jsou tak trochu v protikladu k závažným snímkům ovlivněným estetikou 70. let. Mají ale podpořit jeho finance i popularitu a umožnit mu tak věnovat se filmům svého srdce.

Nicméně to první se asi nesplní a Tvrdým palicím se povede stejně jako dalším snímkům s Goorgem Clooneym v titulcích z poslední doby, třeba Nesnesitelné krutosti.

Dannyho parťáci
Dannyho parťáci | Foto: Aktuálně.cz

Největším Clooneyho kasovním trhákem tak zůstávají Dannyho parťáci a jejich dvě pokračování, ve kterých se objevil po boku dalších těžkých vah Brada Pitta, Matta Damona či Julie Robertsové.

Universal podle prezidentky distribuce Nikki Rocco očekával, že Leatherheads vydělají aspoň 15 milionů dolarů. "Všichni jsme tu zklamaní," říká s tím, že původní odhady studia byly příliš optimistické.

Podle prezidentky je ale pravděpodobné, že film zaujme spíš o něco starší diváky, kteří nespěchají do kin hned o otevíracím víkendu. Přesto byla víc než polovina víkendových návštěvníků filmu starší 40 let.

Gamblerský snímek 21 - Oko bere Clooney každopádně nepřekonal; film se už druhý týden drží na prvním místě. Za víkend mu přibylo dalších 15,1 milionů dolarů, což je naopak nad očekáváním distributora. Celkem už má na kontě 46,5 milionu dolarů a může se podle odhadů vyšplhat až k domácí sedmdesátimilionové hranici.

Foto: Aktuálně.cz

Na třetím místě skončilo rodinné dobrodružství Jodie Fosterové nazvané Nim´s Island s 13,3 miliony dolarů. Mladičká Abigail Breslinová v něm hraje dívku, která žije ve vzdáleném sopečném ráji.

Čtvrté místo patří půvabné animované novince Horton, která tento týden vstupuje i do českých kin.

V žebříčku se objevily i ambicióznější tituly. Mé borůvkové noci s Natalie Portmanovou a zpěvačkou Norah Jonesovu, první americký snímek hongkongského mága Wong Kar Waie, po prvním víkendu vydělal 73 700 dolarů - ovšem v šesti kinech, což z něj v průměru na jeden sál dělá jednoho z přeborníků žebříčku.

V tomto ohledu si vedl dobře i koncertní film Martina Scorseseho o Rolling Stones. Shine The Light v limitované distribuci vydělal 1,5 milionu dolarů z 276 kin.

 

Právě se děje

Další zprávy