Forman přijede s Goyou a hvězdami

Irena Hejdová Irena Hejdová
21. 9. 2006 14:53
Praha - Miloš Forman chce v únoru na českou premiéru svého nového filmu přivézt do Prahy i blyštivé ústřední herecké trio.
Foto: Aktuálně.cz

Podle čerstvého oznámení distribučních společností HCE a Falcon je česká premiéra Goyových přízraků naplánovaná na 1. února příštího roku. Miloš Forman jí má být osobně přítomen, navíc pozval svého dlouholetého spolupracovníka a přítele, producenta Saula Zaentze,  a rovněž tak trio hlavních představitelů.

To by znamenalo, že se Česko může těšit také na herecké hvězdy první velikosti. Titulní roli hraje Stellan Skarsgard, jehož si diváci mohou pamatovat nejen z dramat Larse von Triera, ale i z řady hollywoodských velkofilmů, naposledy z dobrodružné komedie Piráti z Karibiku: Truhla mrtvého muže a rovněž coby hosta karlovarského festivalu.

Úlohu umělcovy múzy obviněné z kacířství svěřil Miloš Forman Natalii Portmanové;  mnicha-otce Lorenza, tajemně spojeného s Goyou i jeho chráněnkou, hraje Javier Bardem.

Goyovy přízraky vyprávějí dramatický až skandální příběh slavného španělského malíře Franciska Goyi (1746-1828) a jeho mladičké Inés. Scénář sepsal režisér spolu s Jean-Claudem Carrièrem.

Snímek o zakladateli moderního malířství popisuje i historii posledních let inkvizice ve Španělsku, již Goya zachytil. V rodné autorově zemi také snímek vznikl a 10. listopadu tu bude mít světovou premiéru.

Film u nás nakonec nebude uváděn pod původně anoncovaným názvem Goyovi duchové. "Společnosti Falcon a HCE  se rozhodly respektovat osobní přání režiséra uvést do českých kin snímek pod jím zvoleným titulem Goyovy přízraky," píše se ve středečním tiskovém prohlášení.

 

Právě se děje

Další zprávy