Finále Plzeň se zaměří na mladého diváka a polský film

Kultura ČTK Kultura, ČTK
30. 1. 2012 12:23
Festival promítne retrospektivu Janusze Majewského
Janusz Majewski
Janusz Majewski | Foto: Aktuálně.cz

Plzeň - Na zahraniční kinematografii a na mladé diváky se prý letos víc zaměří festival českého filmu Finále Plzeň. Kromě tradiční nabídky tuzemských hraných a dokumentárních snímků tak představí například retrospektivu polského režiséra Janusze Majewského, jenž už také přislíbil účast.

Finále, které oslaví 25. výročí, se uskuteční od 22. do 28. dubna. Do soutěže o cenu Zlatého ledňáčka bylo přihlášeno celkem 52 dokumentů, uzávěrka hraných filmů je 31. ledna. "Letos se cílem našeho zájmu stane Polsko a nejzajímavější snímky z posledních let nebo ty, na kterých spolupracovali čeští tvůrci," uvedl Ivan Jáchim, ředitel festivalu.

Dvojí svět hotelu Pacifik
Dvojí svět hotelu Pacifik | Foto: Aktuálně.cz

Ve světové obnovené premiéře bude na festivalu promítnuta zrestaurovaná kopie filmu Dvojí svět hotelu Pacifik, také snímky Kainovo znamení nebo C. K. dezertéři. Dále program nabídne například sekci Sága rodu Trojanů neboli snímky s Ladislavem Trojanem, Ondřejem Trojanem, Ivanem Trojanem a Klárou Pollertovou-Trojanovou, retrospektivu režiséra Martina Šulíka, diskusi konfrontující názory režisérů Jana Hřebejka a Petra Zelenky a další.

"Nově se chceme zaměřit na mladého diváka, respektive mladé generaci přiblížit skvosty českého filmu," dodal Jáchim. Kromě nového grafického designu budou součástí festivalu workshopy, studentské blogy, studentské poroty i ceny vytvořené studenty. Poprvé plzeňský klub Anděl nabídne hudební program související s uváděnými filmy a jejich tvůrci. 

Sabina Laurinová ve filmu Kainovo znamení
Sabina Laurinová ve filmu Kainovo znamení | Foto: Aktuálně.cz

Další novinkou je vznik Industry sekce neboli programu pro filmové profesionály. "Rozhodli jsme se dát ucelenou formu akcím, které se již v rámci festivalu konají, a navíc je významně rozšířit. Chceme poskytnout zahraničním profesionálům ucelený přehled nové české tvorby a podpořit vzájemnou spolupráci," říká Jáchim. Chystají se uzavřené projekce, odborné diskuse i panel připravovaných českých filmových projektů.

Celkově festival během sedmi dnů uvede 170 filmů, jde o kompletní českou hranou produkci za uplynulý rok od dubna 2011 do dubna 2012, dále výběr toho nejlepšího z dokumentů; stejně tak unikáty z archivů i další retrospektivy.

Ceny udělí mezinárodní poroty, součástí programu budou i besedy s mnoha tuzemskými filmovými osobnostmi, venkovní projekce zdarma, autorská čtení, talkshow Zdeňka Suchého, projekce pro děti a výstavy. Festival se poprvé konal v roce 1968, po několika ročnících se na 20 let odmlčel.

Více informací najdete na www.filmfestfinale.cz

 

Právě se děje

Další zprávy