FOTO Zlatí ledňáčci přistáli u Zdeňka Tyce i Karin Babinské

Festival Finále rozdal Zlaté ledňáčky. Vyhrál Zdeněk Tyc s filmem Jako nikdy.
Plzeňský filmový festival Finále letos předával Zlaté ledňáčky na Fakultě umění a designu Západočeské univerzity. Večerem provázel herec Jakub Žáček.
Na pódiu se při jejím předávání objevil vedle Tyce i děkan fakulty, akademický malíř Josef Mištera (uprostřed).
Jiří Mádl s filmem Pojedeme k moři získal Zvláštní uznání poroty. Ale protože slavil narozeniny svého dědečka, cenu za něj převzali Petr Šimčák a Jan Maršál (vlevo), kteří ve filmu hrají hlavní dětské role.
Divákům Finále se nejvíc líbil film Křídla Vánoc Karin Babinské. Richard Krajčo si za hlavní roli odvezl také diváckou cenu za nejlepší herecký výkon.
Foto: Miroslav Chaloupka
Kultura Kultura, Miroslav Chaloupka
Aktualizováno 4. 5. 2014 19:27
Plzeňský filmový festival Finále představil kompletní českou filmovou produkci za poslední rok. Porota vybrala jako vítězný hraný film Jako nikdy od Zdeňka Tyce.

Fotogalerie -Plzeňský Filmový festival Finále tradičně nabízí kompletní českou filmovou hranou produkci od loňského dubna do dubna 2014, výběr nejzajímavějších dokumentů z let 2013 a 2014, unikáty z archivů, retrospektivy a pocty osobnostem. Se současnými českými celovečerními a dokumentárními novinkami se o Zlatého ledňáčka utkaly poprvé i slovenské filmy.

Kompletní výsledky Finále 2014
Jako nikdy a Velká noc. Finále vybralo nejlepší české filmy

"Mnoho filmů, které jsme v soutěžích promítali, bylo vyrobeno v koprodukci se Slovenskem. Rozhodli jsme se, že soutěž plně obohacená o kinematografii našich sousedů bude zajímavější jak pro zahraniční hosty, tak i pro laickou veřejnost, které je slovenská kultura velmi blízká," řekla výkonná ředitelka Eva Veruňková Košařová.

Samostatnou soutěžní kategorii měla na festivalu poprvé také česká a slovenská televizní tvorba.

Přehlídka v Měšťanské besedě byla letos věnována třem jubilantům a velkým osobnostem českého filmu, které letos oslaví 80. narozeniny a všichni do Plzně přijedou. Kameramanovi Miroslavu Ondříčkovi, režisérce Věře Plívové-Šimkové a režiséru Juraji Herzovi, který je předsedou mezinárodní poroty soutěže hraných filmů. Do Plzně přijede Aňa Geislerová, Miroslav Krobot, Jan Hřebejk a spousta dalších tuzemských filmařů.

 

Právě se děje

Další zprávy