V kinech ve stejný den jako na počítači. Filmová studia mění taktiku

Reuters Kultura Reuters, Kultura
17. 3. 2020 11:46
Universal Pictures, studio společnosti NBCUniversal vlastněné korporací Comcast, začne své filmy promítat on-line ve stejný den, kdy mají mít premiéru v kinech.
Film Trollové: Světové turné měl mít českou premiéru 16. dubna.
Film Trollové: Světové turné měl mít českou premiéru 16. dubna. | Foto: CinemArt

Jako první se změna dotkne chystaného animovaného snímku od DreamWorks nazvaného Trollové: Světové turné, který měl do amerických kin vstoupit 10. dubna a šest dnů nato jej měly do nabídky zařadit české biografy.

Jedná se o reakci na změnu chování zákazníků v souvislosti s šířením nového typu koronaviru. Universal Pictures tak ustupují od zavedené tradice, kdy film prvních 90 dnů po premiéře zůstává jen v kinech, než se objeví na dalších platformách.

NBCUniversal bude i nadále "zkoumat prostředí a vyvíjející se situaci", uvedla firma, která tuto strategii označuje za dočasnou a je připravena od ní odstoupit, až se podmínky na trhu změní.

V neděli večer starostové New Yorku a Los Angeles nařídili uzavření všech kin ve městě. V Česku podobné opatření platí již od minulého čtvrtka.

NBCUniversal už minulý týden do on-line nabídky zařadila své nedávné filmy jako satirický politický horor Lov, hororového Neviditelného s Elisabeth Mossovou v hlavní roli nebo Emmu, adaptaci knihy Jane Austenové v hlavní roli s Anyou Taylorovou-Joyovou. V USA diváci za jejich půjčení na 48 hodin zaplatí 19,99 dolaru, což je v přepočtu okolo 487 korun.

"Než abychom tyto filmy odsouvali nebo je posílali do kin v situaci, která pro distributory není lehká, chceme lidem nabídnout možnost podívat se na ně ze svého domova," vysvětluje Jeff Shell, výkonný ředitel NBCUniversal.

Konkurenční Walt Disney Company už o víkendu oznámila, že svůj hit Ledové království 2 zpřístupní na vlastní streamovací službě Disney+ již nyní, o několik měsíců dřív, než se plánovalo. Stejně tak už je v digitální verzi nově přístupná devátá epizoda Star Wars: Vzestup Skywalkera.

Uplynulý víkend byl pro severoamerická kina nejhorší za poslední dvě dekády. Většina lidí zůstala doma a biografy dvou největších amerických sítí AMC a Regal snížily počet návštěvníků o polovinu, aby mezi lidmi v sálech byly dostatečné rozestupy.

Celkové tržby kin od pátku do neděle dosáhly 55,3 milionu dolarů, přičemž největší úspěch zaznamenal animovaný snímek Frčíme. Nižší čísla filmový trh pamatuje naposledy ze září 2000, kdy celkové víkendové tržby činily 54,5 milionu dolarů.

Kina v Česku jsou kvůli novému koronaviru zavřená a premiéry filmů se odkládají. Kamil Fila vybral snímky, které se pandemií zabývají. | Video: Kamil Fila, Blahoslav Baťa
 

Právě se děje

Další zprávy