Filmy Snídaně u Tiffanyho a Matrix přibyly mezi poklady

Kultura ČTK Kultura, ČTK
20. 12. 2012 16:22
Pětadvacet filmů přibylo do amerického Národního filmového registru
Foto: Aktuálně.cz

Washington - Policejní drama Clinta Eastwooda Drsný Harry, sci-fi klasika Matrix a romantická komedie Snídaně u Tiffanyho jsou mezi pětadvaceti filmy, které byly přidány do amerického Národního filmového registru.

Americký Národní filmový registr, který je součástí knihovny amerického Kongresu, byl vytvořen v roce 1989 a nyní je v něm zařazeno zhruba 600 filmů od roku 1897 do roku 1999. Každý rok je do něj přidáváno pětadvacet nových přírůstků.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Letos se tak po bok klasických děl, jako je Občan Kane či Casablanca, zařadil například dokumentární film z roku 1984 The Times of Harvey Milk o životě a vraždě prvního otevřeně homosexuálního sanfranciského poslance.

Filmy do registru nejsou vybírány coby "nejlepší" americké snímky všech dob. Má jít spíš o díla trvalého významu pro americkou kulturu, uvedli oficiální činitelé. Mají odrážet to, kým Američané jsou jako lidé a jako národ. Aby mohly být vybrány, musejí být filmy alespoň deset let staré a "kulturně, historicky nebo esteticky významné".

Matrix z roku 1999 je nejmladším přírůstkem, zatímco Drsný Harry z roku 1971 je patrně nejpopulárnějším v rámci většinového vnímání světa. Snídaně u Tiffanyho s Audrey Hepburnovou je z roku 1961 a patří mezi klasické snímky Hollywoodu.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

Další vybrané filmy patří mezi méně známé. Je mezi nimi například Chaloupka strýčka Toma z roku 1941, v níž vůbec poprvé hrál černošský herec v americkém dlouhometrážním filmu, anebo krátkometrážní dokumentární film One Survivor Remembers z roku 1995 o člověku, který přežil holocaust.

Mezi už zařazené známé filmy patří například Na západní frontě klid z roku 1930, Bezstarostná jízda (1969), Manhattan Woodyho Allena (1979) či Hvězdné války (1977) a Sex, lži a video (1989).

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy