Filmy: Skákající teenager a putující zločinec

Kamil Fila Kamil Fila
4. 3. 2008 11:14
Nové snímky v českých kinech od 6. března.
Foto: Archiv

Jumper
Americký akční snímek Jumper staví svou atraktivitu na fantaskní zápletce: existují mezi námi vyvolení, kteří jsou nadáni schopností teleportovat se na téměř libovolné místo na Zeměkouli. Hlavnímu hrdinovi - jehož ztvárnil Hayden Christensen známý jako Anakin Skywalker z Hvězdných válek -  to umožňuje rozmařilý život; ovšem jen do chvíle, než se potká s lidmi, kteří mají za úkol tyto "skokany" zničit. Režisér Doug Liman má za sebou první díl špionážní trilogie o Jasonu Bourneovia akční komedii Mr. & Mrs. Smith. Jumper je určen převážně teenagerům, kteří mají rádi rychlý střih a nevadí jim chyby v základní dějové logice.
Distributor: Bontonfilm, 25 kopií

O rodičích a dětech: Josef Somr a David Novotný
O rodičích a dětech: Josef Somr a David Novotný | Foto: Open Field Pictures

O rodičích a dětech
Šestý celovečerní film režiséra Vladimíra Michálka (Amerika, Zapomenuté světlo, Je třeba zabít Sekala, Anděl-Exit, Babí léto) je adaptací novely Emila Hakla, jehož název téměř vše říkajícím způsobem napovídá, že půjde o záznam generačního rozhovoru. Otec (Josef Somr) a syn (David Novotný) se spolu každý měsíc potkávají na společné procházce Prahou, vzpomínají, svěřují se a hádají se. Film propojuje procházky s problesky do minulosti a snaží se vylíčit život hrdinů v širším plánu. Dílo stojí na kultivované filmařině a civilních hereckých výkonech; zvláště Josef Somr po dlouhé době dostal skvělou roli.
Distributor: Bioscop, 31 kopií

3:10 to Yuma
3:10 to Yuma | Foto: Aktuálně.cz

3:10 Vlak do Yumy
Návrat ke klasickému pojetí westernu v režii Jamese Mangolda (thriller Identita, snímek Walk the Line o Johnym Cashovi). Jde o remake snímku z roku 1957 s nadčasovým příběhem. Zadlužený farmář se kvůli odměně rozhodne stát členem eskorty, která odvézt těžkého zločince na vězeňský vlak v Yumě. Po cestě se postupně odhalují charaktery členů skupiny i samotného desperáta, po jehož stopách vyrazili i jeho kumpáni s cílem ho osvobodit. Čestného farmáře ztvárnil klasicky urputným způsobem Christian Bale (Americké psycho, Batman začíná) a mnohotvářného zlosyna s pobaveným úsměškem na tváři Russell Crowe (Gladiátor, Čistá duše, Americký gangster). Film využívá možnosti širokoúhlé kamery a vyniká zvukem, za nějž byl i nominován na Oscara. Oscarovou nominaci měla rovněž rozmáchlá orchestrální hudba Marca Beltramiho.
Distributor: Intersonic, 18 kopií

 

Právě se děje

Další zprávy