Filmy: Láska a agenti. Karlín, Paříž, Moskva a Zlín

25. 9. 2008 11:20
Nové snímky v českých kinech od 25. září 2008

 

Děti noci

Foto z filmu: usmíření na baru?
Foto z filmu: usmíření na baru? | Foto: Negativ

Psychologický snímek o protahované životní fázi mladé dívky, která nechce dospět. Ženský úhel pohledu na dotyčné téma daný scénářem Ireny Hejdové (redaktorka Aktuálně.cz), režií Michaely Pavlátové (Nevěrné hry) a hereckým výkonem Marthy Issové osloví především diváky a divačky, kteří sami podobné období zažili a pamatují si na něj.

Příběh dívky Ofky, která po ukončení střední školy nepokračuje dál ve studiu ani nevyjede do zahraničí, ale z nerozhodnosti a v jisté letargii pracuje v nočním nonstopu v Karlíně. Film sestává ze série útržkovitých scén, v nichž Ofka utrácí svůj čas se  známými, kamarády a potenciálními nápadníky. Důraz je kladený na atmosféru a autentičnost mladých představitelů.

Martha Issová a Jiří Mádl si ze soutěže na festivalu v Karlových Varech odnesli Křišťálové glóby za herecké výkony. Film nenastoluje motivy generačních konfliktů ani „zkažené", na drogách závislé mládeže nebo studii endogenní deprese. Staví na onom zdánlivém „nic", které lidem zabraňuje v tom převzít za sebe plnou odpovědnost a rozletět se do světa.
84 minut, 23 kopií, distribuce Bontonfilm


 

2 dny v Paříži

2 dny v Paříži
2 dny v Paříži | Foto: Palace Pictures

Mírně deziluzivní komedie o vztazích. Francouzská herečka Julie Delpyová se celosvětově proslavila snímky Richarda Linklatera Před úsvitem (1995) a Před soumrakem (2004) založených na citově obnažené konverzaci Američana a Francouzky, kteří spolu s odstupem let prožijí jeden dlouhý den. Nyní z pozice režisérky natočila podobný snímek, který však opouští nezávislou poetiku zevlování, ale má pevnější zápletku, a namísto introvertního Ethana Hawka má coby herečka za partnera komika Adama Goldberga.

Američan Jack a Francouzka Marion, kteří společně žijí v New Yorku, si udělají výlet do Evropy. Po nevydařené návštěvě Itálie si chtějí spravit náladu v Paříži. Jack ale není připraven na setkání s Marioninou rodinou, přáteli ani bývalými partnery a prožívá peklo v konfrontaci s jinou kulturou. V zájmu vykřesání komediálních situací se snímek nezdržuje přílišnou věrohodností (jak by spolu tak rozdílní lidé mohli vydržet) a nevyhýbá se ani stereotypům v zobrazování národních vlastností.
96 minut, 6 kopií, distribuce Palace Pictures

 

Kauza Litviněnko

Foto: Reuters

Dokument Andreje Nekrasova analyzuje důvody, proč byl před necelými dvěma lety otráven radioaktivním poloniem bývalý agent KGB Alexander Litviněnko. Nekrasov nenatočil pouze povrchní roztaženou reportáž, vzniklou až ex post (mortem), ale s Litviněnkem strávil už pět let před jeho smrtí; jeho cílem bylo udělat dokument popisující vzestup policejního státu v Rusku.

Zabývá se čečenskou válkou, upevňováním moci Vladimira Putina, zatýkáními, výslechy a útěky do exilu. Snaží se dokázat, že demokracie nemá v nynějším Rusku šanci a že vláda cíleně likviduje své oponenty. Film byl v Česku promítán už na festivalu Jeden svět a získal zde cenu Rudolfa Vrby v kategorii Máte právo vědět.

Jistou nevýhodou díla je, že příliš nedbá na diváky, kteří se dobře neorientují v ruském prostředí a aktuálním dění; poněkud odrazuje i narcistní sebeprezentace režiséra, který často vstupuje před kameru.
105 minut, 1 kopie, distribuce HCE

 

The Resolution

Foto: theresolutionmovie.com

Unikát tohoto týdne, měsíce, roku i celé porevoluční historie Česka. Amatérský film vzniklý na koleně mezi skupinou zlínských nadšenců. Výjimečnost snímku The Resolution není jen v tom, že je kompletně mluven školsky vyslovovanou angličtinou a kombinuje za sebou záběry točené stylem home videa a relativně profesionální počítačové animace. Fascinující je především dokonale přemrštěný a nesrozumitelný příběh, který žánrově skáče mezi akčním a psychologickým thrillerem a parodií na cokoli paranoidně agentského počínaje Matrixem.

Jak píší autoři na vlastních stránkách: „Představme si svět, ve kterém existují společnosti, jež mají na starost bezpečnost lidí - jejich ochranu. Jedná se o tajné organizace, jejichž agenti jsou vysoce placení lidé beroucí na sebe zodpovědnost za životy druhých. Avšak v průběhu let se stav těchto společností změnil a dnes již ne každá z nich je tak přísným strážcem spravedlnosti jako kdysi…"

Představte si film, kde se smrtelně vážnými výrazy deklamují vyhublí uhrovatí puberťáci věty jako „Pokud budu chtít, zabiju tě dřív, než se na tebe podívám" - a víte, na čem jste. Vzhledem ke zcela nezávislé a nahodilé DVD distribuci po různých kinech se z The Resolution jistě stane svým způsobem kultovní podívaná - „nejhorší film, který v podstatě nikdo neviděl".
81 minut, DVD, distribuce Vivatscreen

 

Právě se děje

Další zprávy