Filmy, které vidělo přes milion Čechů. Nově k nim přibyl Avatar 2

Kultura Kultura
16. 1. 2023 8:00
Po 31 dnech návštěvnost sci-fi filmu Avatar: The Way of Water v českých kinech překonala milion diváků. Oznámila to distribuční společnost Falcon. Naposledy ve zdejších biografech stejnou metu zdolalo Bohemian Rhapsody z roku 2018. Nového Avatara už teď na velkém plátně vidělo víc Čechů, než kolik jich přišlo na jakýkoliv díl Pána prstenů, Star Wars nebo Harryho Pottera.
Jan Tříska jako učitel Igor Hnízdo v Obecné škole.
Jan Tříska jako učitel Igor Hnízdo v Obecné škole. | Foto: Lucernafilm - Alfa

14. Obecná škola

1 037 609 diváků, česká premiéra 1. srpna 1991

Obecná škola, kterou jako svůj celovečerní debut režíroval Jan Svěrák, patří k nejúspěšnějším ještě československým, avšak už po pádu komunismu uvedeným filmům. Scénář dobové komedie napsal režisérův otec Zdeněk Svěrák coby vzpomínku na dětství prodchnutou úsměvem a pochopením pro lidskou slabost. Ztvárnil také jednu z hlavních rolí, postavu podle svého tatínka.

Obecná škola byla natočena přímo v domě na pražském Bohdalci, kde Zdeněk Svěrák vyrůstal. Režisér nechal na zdi pověsit původní hodiny i obrazy, které maloval Svěrákův otec. "Pomáhalo mi to vzpomenout si, jak tam můj tatínek, kterého jsem hrál, žil," řekl později Zdeněk Svěrák v dokumentu České televize.

Příběh se odehrává ve chlapecké školní třídě na pražském předměstí v prvním roce osvobozené vlasti. Třída přivede učitelku k nervovému zhroucení. Místo ní nastoupí přísný a záhadný Igor Hnízdo, údajný hrdina vojenských akcí vymykající se všem pedagogům, jaké kluci do té doby poznali. Ve svém comebacku po třináctiletém exilu jej ztvárnil Jan Tříska.

Obecná škola měla premiéru v srpnu 1991 a odstartovala spolupráci tvůrčí dvojice otce a syna Svěrákových. Není však jejich komerčně nejúspěšnějším filmem.

 

Právě se děje

Další zprávy