Filmy, které vidělo přes milion Čechů. Nově k nim přibyl Avatar 2

Kultura Kultura
16. 1. 2023 8:00
Po 31 dnech návštěvnost sci-fi filmu Avatar: The Way of Water v českých kinech překonala milion diváků. Oznámila to distribuční společnost Falcon. Naposledy ve zdejších biografech stejnou metu zdolalo Bohemian Rhapsody z roku 2018. Nového Avatara už teď na velkém plátně vidělo víc Čechů, než kolik jich přišlo na jakýkoliv díl Pána prstenů, Star Wars nebo Harryho Pottera.
Macaulay Culkin a Joe Pesci v Sám doma.
Macaulay Culkin a Joe Pesci v Sám doma. | Foto: 20th Century Fox / Bontonfilm

15. Sám doma

1 026 863 diváků, česká premiéra 12. prosince 1991

Dnes patří k nejreprízovanějším vánočním filmům v televizi. První díl rodinné komedie Sám doma, natočené roku 1990 režisérem Chrisem Columbusem a do československých kin uvedené v prosinci 1991, však měl mimořádný komerční úspěch už v biografech. Patřil k prvním hollywoodským snímkům, na něž po sametové revoluci přišlo přes milion lidí.

Film s hercem Macaulayem Culkinem v hlavní roli vypráví o osmiletém Kevinovi, kterého rodiče o Vánocích zapomenou doma. Když se dovnitř pokusí dostat dva nešikovní lupiči, vyjukanému chlapci nezbude, než se začít bránit a přelstít dospělé zločince ve válce vedené jediným způsobem, který zná. "Obliba snímku je pochopitelná, scénář umí balancovat mezi patosem a nadsázkou a střet doma zapomenutého chlapce s dvojicí lupičů je plný vynalézavých momentů," konstatoval kritik Tomáš Stejskal.

Značné popularity v Česku dosáhlo také pokračování Sám doma 2: Ztracen v New Yorku, které od prosince 1992 vidělo ve zdejších kinech 897 tisíc lidí.

 

Právě se děje

Další zprávy