Filmy: Co způsobí mobily, špatné filmy a divná pravidla

1. 10. 2008 17:30
Nové snímky v českých kinech od 2. října 2008

Oko dravce

Foto: Aktuálně.cz

Thriller se zápletkou stavějící na paranoie ohledně možností moderních komunikačních technologií. Mladému muži Jerrymu, jemuž nedávno zemřel bratr a on se jako černá ovce rodiny protlouká v nevýhodných zaměstnáních, zčistajasna vtrhne do bytu FBI, která u něj objeví zbraně a chemikálie a obviní ho z přípravy teroristických činů.

Nevinnému Jerrymu však začne "pomáhat" neznámý ženský hlas po telefonu. Zdá se, že hlas ví úplně všechno a dokáže Jerryho navigovat tak, aby unikl i z přísně střežené budovy. Během krátké chvíle Jerry na útěku potkává Rachel - která je rovněž manipulována hlasem po telefonu. Co tyto dva neznámé lidi spojuje, kdo celou tuto podivnou operaci řídí a co je jejím účelem?

Producent Steven Spielberg zamýšlel udělat film, který v divácích dovede vyvolat strach z mobilních telefonů a přiměje je uvědomit si, jak jsme v současném světě stále více monitorováni. Jeho původní vizi rozvinul do řemeslně špičkové a do posledních minut napínavé podoby režisér D. J. Caruso.

Do hlavních rolí obsadil vycházející hvězdu Shiu LaBeoufa, s nímž již předtím natočil snímek Disturbia, nepřiznaný remake Hitchcockova Okna do dvora. LaBeoufovou partnerkou se pro tentokrát stala často přehlížená, ale velmi přesvědčivá  Michelle Monaghanová (Bournův mýtus, Constantine, Mission Impossible 3, Gone, Baby, Gone). Snímek Oko dravce porušuje v zájmu dějového tahu základní pravidla pravděpodobnosti, ale tím jen posiluje bezmoc, v níž se nacházejí hrdinové vtažení do tajemné hry.
118 minut, 22 kopií, distribuce: Bontonfilm

 

Disaster Movie

Foto: Aktuálně.cz

Jason Friedberg a Aaron Seltzer jsou scenáristé a producenti čtyřdílné parodické série Děsnej biják (Scary Movie) a dále v posledních třech letech režiséři snímků Děsnej doják (Date Movie), Velkej biják (Epic Movie) a Tohle je Sparta! (Meet the Spartans). Jejich zatím poslední počin Disaster Movie je vystavěn na stejném principu jako jejich předchozí, obecně velmi špatně hodnocené kousky, které postupem času naštěstí vydělávají stále méně peněz.

Tvůrci zhlédnou několik desítek filmů z poslední doby, které měly komerční úspěch, nebo se o nich alespoň mluvilo, a z nich pak humpolácky vyberou jednoduché situace, které převrátí do sexuální, fekální či alespoň morbidní a násilné podoby. Jakákoli návaznost a smysl této taškařice zaniká v zoufalém pokusu o vtip.

Posoudit lze už ze synopse: "Will má noční můru: britská popová hvězda se ohání záhadnou křišťálovou lebkou a předpovídá konec světa, když se Will probudí, zjistí ještě něco mnohem děsivějšího. Jeho přítelkyně Amy leží spokojeně po sexu s někým, kdo vypadá tak trochu jako hiphopová hvězda Flavor Flav. New York se začíná otřásat v základech. Zemětřesení, asteroidy, tornáda, ledové bouře…Teď je na Willovi, aby zachránil svět před zkázou."

V Disaster Movie tedy přijdou na paškál minimálně Indiana Jones, superhrdinové Hulk, Hellboy, Batman, Iron Man a Hancock, Sex ve městě, Kung-fu panda, Chipmunkové, ale taky například nezávislá komedie Juno či zpěvačka Amy Whinehouse. Co to má společného s katastrofickými (disaster) filmy, není známo.
90 minut, 21 kopií, distribuce: HCE

 

Ukrutně šťastni

Foto: mff kv

Velmi černá kombinace komedie a dramatu s detektivně mysteriózní zápletkou připomíná svou poetikou snímky bratrů Coenových, ale na rozdíl od atmosféry amerického Jihu pracuje důmyslně se seversky pošmourným prostředím jižního Jutska, které je jižní jen podle zeměpisného názvu. Příběh vypráví o mladém kodaňském policistovi, který je za trest přeložen do provinčního městečka, kde, jak zjistí, za podivných okolností mizejí různí lidé. Svým chováním "podle předpisů" policista záhy narazí u místních obyvatel, kteří vyznávají vlastní pravidla.

Snímek dovedně kolísá mezi až groteskními, a naopak hororovými scénami, přičemž jednotu děje drží v rukou velmi precizní režie a vyrovnané herecké výkony. Dánský režisér Henrik Ruben Genz zaujal už svým předchozím snímkem Číňan o soužití stárnoucího instalatéra s čínskou imigrantkou. Do hlavní role nynější adaptace románu Erlinga Jepsena (autora předlohy jiného dánského úspěšného filmu Umění plakat) obsadil Jakoba Cedergrena, který se v našich kinech objevil v černobílém snímku Outsider od Islanďana Dagura Karího.

Cedergren dovedl postavě "šerifa", jenž stojí proti všem, vtisknout kouzlo nesmělého slušňáka, který vrší chybu za chybou v cestě za nastolením spravedlnosti a odhalením pravdy. Film získal hlavní cenu, Křišťálový glóbus, na letošním mezinárodním festivalu v Karlových Varech v konkurenci českých Dětí noci a Karamazových či maďarského snímku Pátrání.
105 minut, 2 kopie, distribuce: Cinemart

 

Právě se děje

Další zprávy