Filmový šéf Kotík: Špatné recenze jsem už četl

Irena Hejdová Irena Hejdová
24. 11. 2008 9:40
Jeho nová komedie touží nejméně po 200 tisících diváků
Vy nám taky, šéfe!
Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

Praha - Se třetím filmem zkouší prorazit od čtvrtka u diváků i kritiky Ed Wood českého filmu, režisér a producent Martin Kotík. 

 Snímek Vy nám taky šéfe chce být komedií z reklamní agentury, kterou se pokouší poslat ke dnu partička loserovských zaměstnanců.

Prostředí reklamy si prý Kotík důkladně prostudoval. „Říkali jsem si, že většina lidí si myslí, že ví, jak to funguje, ale zjistili jsme, že sami o tom nic nevíme," vysvětlil, proč se několikrát přepracovával scénář.

Film - s na podobný žánr ohromujícím rozpočtem 35 milionů korun - se natáčel od února do května, podílela se na něm finančně řada komerčních firem.

„Reklamní partneři kryli asi třetinu nákladů, jejich peníze se použily převážně na natáčení vložených reklamních spotů," tvrdí Kotík.

První ohlasy na film nejsou nejnadšenější; stejně jako předchozím Kotíkovým počinů se mu vyčítá neschopnost vystavět příběh, režírovat herce i převaha product placementu.

Režisér a producent se už s prvními kritikami seznámil „Četl jsem to. Potkávám lidi na fotbale a ti mluví hůř, takže furt je kam klesat," říká s kamenným výrazem.

A každopádně se nevzdává. Do kin Vy nám taky šéfe vstoupilo v počtu 38 kopií, který naznačuje maximální očekávání tvůrců.

 „Kdybychom měli návštěvnost nižší než 200 tisíc diváků, tak by nás to asi mrzelo," tvrdí režisér a producent v jedné osobě. Posílit šance Kotík hodlá i stejnojmennou počítačovou hrou.

Podle Unie filmových distributorů se dvěma předchozím Kotíkovým filmům v kinech vedlo stejně špatně jako u kritické veřejnosti.

Na Pánskou jízdu s Martinem Dejdarem do kin před čtyřmi lety zašlo 136 tisíc diváků, předloňská taxi taškařice Všechno nejlepší s Viktorem Preissem přilákala do kin jen 48 tisíc diváků. Tržby filmů tak činily jen 12, resp  4,5 milionu korun.

Iva Janžurová ve filmu Vy nám taky, šéfe!
Iva Janžurová ve filmu Vy nám taky, šéfe! | Foto: Bontonfilm

Kotíka ale nic nezastaví: už teď připravuje další film. Své režijní poslání bere vážně, a  celý film tak odrežíroval poněkud netypicky v kravatě.

„Vyplynulo to z toho, že jsem i producent filmu. Když jdete jednat s marketingovými či generálními řediteli firem a jste filmař, tak musíte překonávat řadu předsudků. Pro mě bylo přirozené, že ten projekt prezentuju ve společenském oděvu."

V kravatě režíroval známé tváře filmového nebe, hrdiny seriálů i hvězdy bulvárů. „Byla to pro mě první tak velká zkušenost," říká herec Jan Zadražil, který ve filmu ztvárnil hlavního hrdinu Lea a je známý spíše ze seriálů.

„Váhala jsem, zda se mám projektu zúčastnit, ale ti mladí kolegové mě krásně přijali," říká Iva Janžurová.

„Já se za herečku nepovažuju," dodává modelka Dominika Kadlčková třímající na klíně svou čivavu. „Je to úžasná zkušenost,  ale pokračovat v tom nehodlám," míní celebritka, která ve filmu ztvárnila hloupou blondýnu.

Film prošel v červnu i testovacími projekcemi. „Připravovali jsme ho jako mainstreamovou záležitost, takže ty testovací projekce byly pro nás hodně důležité," říká Kotík. „Výsledky byly tak kladné, že to testovací agentura nepamatuje," tvrdí.

 

Právě se děje

Další zprávy