Obchod na korze získal před 50 lety prvního Oscara pro Československo. Pak ho na 20 let zakázali

ČTK ČTK
14. 4. 2016 13:49
Národní filmový archiv uvede v kině Lucerna film Obchod na korze. Tento snímek natočený Jánem Kadárem a Elmarem Klosem získal v roce 1966 sošku Oscara za nejlepší neanglicky mluvený film. Zabývá se tématem pronásledování Židů a účastí Slovenského státu na holocaustu. Jeho projekce byla na 20 let zakázána.
Foto: NFA

Padesát let od chvíle, kdy v roce 1966 získal československý film Obchod na korze sošku slavného Oscara, připomene zvláštní projekce tohoto snímku.

Uvede ji 17. dubna, v předvečer výročí, Národní filmový archiv (NFA) v kině Lucerna. Udělení ceny Americké filmové akademie za nejlepší neanglicky mluvený film roku 1966 dílu, které natočili Ján Kadár a Elmar Klos, představovalo první získání tohoto ocenění pro film z tehdejšího Československa.

Projekci bude předcházet úvodní slovo kurátorky Národního filmového archivu Aleny Šlingerové, která se zaměří na ročník Oscarů 1966 obecně, tehdejší výběr československého zástupce i přístup režisérů k tématu Slovenského státu, uvádí archiv na svém webu.

Podle odborníků je film dílem mimořádných uměleckých kvalit, které bylo průlomovým příspěvkem k tématu Slovenského státu a procesu arizace. "Právě na základě výjimečnosti tohoto snímku jsme se v NFA intenzivně věnovali podchycení nebývalého ohlasu filmu v bibliografii, která je několikanásobně delší než u většiny ostatních československých filmů," řekla Šlingerová.

V polovině 60. let byl film Obchod na korze v tehdejším Československu průlomový v několika ohledech - uvedl téma krutého pronásledování Židů za nacismu, poprvé poukázal na aktivní účast Slovenského státu na holocaustu a znamenal překonání éry schematicky pojatých válečných fresek s kolektivním hrdinou. Namísto patosu nabídl hluboké soucítění s bezmocnou a stařičkou židovskou vdovou a zejména osudový příběh arizátora jejího chudého obchůdku.

Snímek patřil k trezorovým filmům a 20 let se nepromítal.

Video: youtube
 

Právě se děje

Další zprávy