Filmoví piráti už nabízejí ke stažení i Gympl

Michal Pavec
17. 10. 2007 10:05
České kinohity jsou internetu čím dál rychleji
Kvůli hrdinům Gymplu už nemusíte do kina. Piráti umístili na web nelegální verzi filmu
Kvůli hrdinům Gymplu už nemusíte do kina. Piráti umístili na web nelegální verzi filmu | Foto: Falcon

Praha - Novou sprejerskou komedii Tomáše Vorla Gympl potkal několik týdnů po premiéře stejný osud jako další české divácké hity z poslední doby. Její nelegální kopie je volně ke stažení na internetu.

Zprávu o nalezených pirátských odkazech přinesl server České noviny s odvoláním na agenturu ČTK. Její redaktoři odhalili hned několik míst na internetu, kde se dá nový film nelegálně sehnat.

Zatím však není známo, zda Vorlův film někdo natočil v kině, nebo jeho kopie unikla přímo z filmového štábu.

Krádež Gymplu, který teď v návštěvnosti vévodí českým kinosálům, jen dokazuje, že zájem o stahování českých filmů stoupá. Nezákonně mohli internetoví uživatelé krátce po uvedení získat i Vratné láhve nebo Medvídka.

"Tlak na to, aby české filmy dostávaly na internet, sílí," potvrdila Aktuálně.cz ředitelka České protipirátské unie (ČPU) Markéta Prchalová. Navíc se podle ní zkracuje doba, kdy se snímky na webu objevují.

I Medvídkovi už ztuhl úsměv na rtech. Necelý měsíc po premiéře film koloval po internetu
I Medvídkovi už ztuhl úsměv na rtech. Necelý měsíc po premiéře film koloval po internetu | Foto: Falcon

Prchalová si nemyslí, že by šlo přímo o nový trend; ale je zřejmé, že piráti začali mít mnohem větší zájem o úspěšné české počiny.

Kvůli celosvětové dostupnosti byly dřív doménou českých uživatelů výměnných sítí zahraniční filmy. Ti ambicióznější zájemci k nim jako svérázné hobby překládají a na webu vystavují české titulky.

Kopie českých filmů byly méně časté a piráti-amatéři je pořizovali přímo v kinech. To už neplatí. Jak roste obliba stahování a čím dál víc lidí umí zacházet s počítači, je nasnadě další krok.

Roste poptávka po českých filmech, které se tradičně drží na čele návštěvnosti a vítězí nad zahraniční produkcí. A to je pro domácí piráty výzva. Výsledek? Na webu už je možné pořídit celý žebříček návštěvnosti domácích kin.

"Filmy unikají i z okruhu filmařů. Ale neříkám, že je to případ Gymplu," dodala Prchalová k českým filmům. Zda tomu tak skutečně bylo, prokáže teprve vyšetřování, které už Česká protipirátská unie provádí.

Kopii Hřebejkova Medvídka pravděpodobně pořídil někdo ze štábu během dokončování snímku. Předešlý divácký hit Vratné lahve pak dokonce unikl z materiálu určeného pro vnitřní potřeby ministerstva kultury.

Rozmáhající se české pirátství neodradily ani policejní vyšetřování a soudy s lidmi, kteří byli v souvislosti s nelegálním šířením filmů zatčeni.

U soudu skončili třeba lidé, kteří se podíleli na Jakubiskově Čachtické paní. Mladíkovi, který hned při premiéře natočil českou verzi Simpsonových ve filmu, zase hrozí až pětimilionová pokuta.

 

Právě se děje

Další zprávy