Filmoví kritici zvolili snímkem roku Špínu. Ceny získala i Bába z ledu, spolufavorit Českých lvů

Hana Slívová ČTK Hana Slívová, ČTK
27. 1. 2018 22:01
Ceny České fimové kritiky, což je soutěž, která vznikla jako alternativa mainstreamovějších Českých lvů, vyhlásila v pražském Divadle Archa filmem roku Špínu režisérky Terezy Nvotové. Snímek pojednává o traumatu po znásilnění. "Zdá se, že dnes je vítězný den pro špínu. Máme radost, že jsme dostali hlasy kultivovaných žurnalistů," řekli tvůrci při přebírání ceny v reakci na výsledky víkendových prezidenských voleb. Do závěrečné scénky, v níž vítězové soutěže ve slampoetry neboli improvizaci v rýmování mluvili o české kinematografii, hrál moderátor Jiří Havelka na klavír českou hymnu.
Oficiální trailer k filmu Špína | Video: Bfilm

Ceny české filmové kritiky za rok 2017

  • Nejlepší film: Špína (producenti Peter Badač, Miloš Lochman, Karel Chvojka; režie Tereza Nvotová)
  • Nejlepší dokumentární film: Richard Müller: Nepoznaný (režie Miro Remo)
  • Nejlepší režie: Václav Kadrnka (Křižáček)
  • Nejlepší scénář: Bohdan Sláma (Bába z ledu)
  • Nejlepší herečka: Zuzana Kronerová (Bába z ledu)
  • Nejlepší herec: Karel Roden (Masaryk)
  • Audiovizuální počin: Anna Krtičková a Marta Nováková (výtvarná koncepce filmu 8 hlav šílenství)
  • Kategorie Mimo kino: Apolena Rychlíková a Saša Uhlová (dokument Hranice práce)
  • Cena Innogy pro objev roku: Tereza Nvotová (režie filmu Špína)

Nejlepším filmem uplynulého roku podle filmových novinářů, kteří hlasují v Cenách české filmové kritiky, bylo česko-slovenské drama Špína. Jeho režisérka Tereza Nvotová dostala též cenu pro objev roku.

Drama Špína proměnilo dvě nominace z celkových šesti. Film vypráví o dívce Leně, jejíž dospívání zásadně poznamená znásilnění. Pocit viny a obavy, že jí nikdo neuvěří, ji doženou až k pokusu o sebevraždu.

Snímek inspirovala skutečná událost a vyvrací zažité představy, že znásilnění se děje v noci opilým holkám v krátkých sukních.

Tereza Nvotová loni na jihlavském dokumentárním festivalu zaujala také dokumentem Mečiar, který letos získal televizní cenu Trilobit. 

Dvě sošky si z večera v pražském divadle Archa odnesli také tvůrci tragikomedie Bába z ledu. Kromě Bohdana Slámy za scénář získala sošku Zuzana Kronerová za herecký výkon v titulní roli. Ztvárnila starší vdovu, která díky otužování a plavání v ledové vodě znovu pozná nezávislost a štěstí. Podle počtu nominací je letos Bába z ledu spolu s filmem Milada favoritem Českých lvů. O Oscara za cizojazyčný film však bojovat nebude, do nominací se tato česká vyslankyně podle očekáváná nedostala. 

Cenu za režii si odnesl Václav Kadrnka za středověkou roadmovie Křižáček. "Mám radost, že film může být i poezie," řekl zjevně dojatý režisér při přebírání sošky. 

Jeho snímek s Karlem Rodenem v hlavní roli uspěl nečekaně i na loňském karlovarském festivalu. Po patnácti letech se stal prvním tuzemským filmem, který ve Varech získal Křišťálový glóbus. 

Karel Roden dnes s rolí otce v Křižáčkovi nezabodoval. Proměnil ale nominaci za herecký výkon v biografickém dramatu Masaryk Julia Ševčíka.

Nejlepším dokumentem se stal snímek s názvem Richard Müller: Nepoznaný od slovenského reřiséra Mira Rema.

Dokument o nejhůře placených profesích v Česku Hranice práce Apoleny Rychlíkové z cyklu Český žurnál zvítězil v kategorii Mimo kino. Tou chtějí kritici upozornit na počiny mimo klasickou kinodistribuci, které vznikají pro televizi či internet a dělají českou audiovizuální kulturu rozmanitější.

V kategorii Audiovizuální počin kritici vyzdvihli výtvarnou koncepci životopisného snímku o ruské básnířce Anně Barkovové 8 hlav šílenství. Stojí za ní Anna Krtičková a Marta Nováková. Přečtěte si recenzi snímku

O cenách rozhodlo 49 novinářů ze Sdružení české filmovékritiky. Jejich hlasování je veřejné, výsledky jsou dostupné na webu filmovakritika.cz. 

Česká filmová a televizní akademie vyhlásí své České lvy 10. března.

 

Právě se děje

Další zprávy