Filmové Panství Downton bude pokračovat, do kin přijde o Vánocích

ČTK Kultura ČTK, AP, Kultura
20. 4. 2021 12:16
Filmové Panství Downton, které v roce 2019 navázalo na divácky oblíbený seriál, bude mít pokračování. Snímek sledující další osudy rodiny anglických aristokratů a jejich služebnictva začnou biografy promítat 22. prosince, oznámili tvůrci.
Elizabeth McGovernová a Hugh Bonneville jako hraběnka a hrabě z Granthamu.
Elizabeth McGovernová a Hugh Bonneville jako hraběnka a hrabě z Granthamu. | Foto: Focus Features

První verzi scénáře už před pandemií napsal opět Julian Fellowes, režie se tentokrát ujme jedenašedesátiletý Simon Curtis, podepsaný například pod snímkem Můj týden s Marilyn.

Na plátně by se měli objevit všichni známí herci včetně Hugha Bonnevilla a Elizabeth McGovernové v rolích hraběte a hraběnky z Granthamu nebo šestaosmdesátileté Maggie Smithové. Tu vzhledem k vysokému věku a ohrožení nemocí covid-19 bude štáb speciálně chránit, aby minimalizoval riziko nákazy, informoval už na podzim deník Daily Mail.

Kromě toho si ve filmu nově zahrají Hugh Dancy, Laura Haddocková, Nathalie Bayeová či Dominic West, který brzy ztvární prince Charlese v páté a šesté řadě seriálu z prostředí anglické monarchie Koruna. Natáčení Panství Downton 2 začalo minulý týden, doplňuje agentura AP.

Producent Gareth Neame říká, že novinkou chce potěšit fanoušky. "Po velice náročném roce, kdy spousta z nás neměla kontakt s přáteli a rodinou, je velkou útěchou myslet na to, že jsou před námi lepší časy a že už o Vánocích nás čeká setkání s milovanými postavami na Panství Downton," prohlásil Neame v britské BBC.

Seriál Panství Downton se odehrává na smyšleném šlechtickém sídle v anglickém hrabství Yorkshire. Začíná roku 1912 zprávou o potopení Titaniku a postupuje do 20. let, kdy tlak vyvolaný moderní dobou začíná čím dál silněji kontrastovat s prostředím založeným na úctě k tradicím a zažitým rituálům. "Seriál se vymykal výpravou a vizuálními detaily. Ukazoval, že také v televizi lze klást důraz na obrazovou složku," konstatoval na Aktuálně.cz filmový kritik Tomáš Stejskal.

Poslední, šestou řadu odehrávající se během stávky v roce 1926 odvysílala britská televize ITV na podzim 2015. Seriál oceněný Zlatým glóbem a soškami Emmy se objevil na obrazovkách 150 zemí včetně Česka.

Čtyři roky nato do kin přišel film Panství Downton, odehrávající se rok a půl po skončení seriálu, kdy majitele panství Crawleyovy navštíví anglický král. Služebnictvo chce převzít kompetence toho místního, jelikož ho považuje za neschopné, domácí se rozhodnou rafinovaně bránit. Plánovaný příjezd krále navíc na panství přiláká nejrůznější nezvané návštěvníky, kteří mohou mít nejhorší úmysly.

Podle kritika Tomáše Stejskala si ve snímku opět bylo možné užít detaily nazdobených rób či to, kterak hrdinové s poněkud snobskou noblesou cedí víno skrze plátýnko do honosné nádoby. O moc víc ale nenabídl. "Filmová podoba Panství Downton je pouze dortem. Dvouhodinovým nazdobeným pamlskem, který nikdo nikdy nenakrojí," napsal recenzent.

Snímek s rozpočtem pod 20 milionů dolarů však celosvětově utržil 194,3 milionu dolarů, v přepočtu 4,1 miliardy korun. V Česku ho vidělo necelých 20 tisíc diváků, utržil zhruba 2,8 milionu korun.

 

Právě se děje

Další zprávy