Filmové Francii vládne Láska. Získala hlavní Césary

Kultura ČTK Kultura, ČTK
24. 2. 2013 10:17
Francouzské filmové ceny César zcela ovládla Hanekeho Láska
Michael Haneke se Zlatým glóbem
Michael Haneke se Zlatým glóbem | Foto: Reuters

Paříž - Cenu pro nejlepší film získal na vyhlašování francouzských výročních filmových cen César snímek Láska rakouského režiséra Michaela Hanekeho. Ten navíc získal cenu pro nejlepšího režiséra a představitelé titulních rolí ve francouzsko-rakouském snímku, Emmanuelle Rivaová a Jean-Louis Trintignant, byli oceněni v hlavních hereckých kategoriích.

Hanekeho film o stárnoucí manželské dvojici dostal francouzské ocenění za nejlepší původní scénář.

Čtěte také
Recenze: O lásce vypráví Haneke střídmě a upřímně

Film Láska financovaný ze sedmdesáti procent francouzskými producenty získal také pět nominací v hlavních oscarových kategoriích, přestože jde o francouzsky mluvený snímek. Oscary 2013 se budou rozdělovat při slavnostním ceremoniálu v noci na pondělí SEČ. Haneke už odcestoval do Los Angeles, a proto se 38. ročníku slavnostního udílení cen v Paříži neúčastnil.

Hanekeho film je přitom už získal Zlatou palmu v Cannes či americký Zlatý glóbus pro nejlepší zahraniční film.

Pětaosmdesátiletá Rivaová pokračuje ve sklizni ocenění za roli nemocné ženy na konci života. Už díky ní má například britskou filmovou cenu BAFTA nebo Evropskou filmovou cenu a navíc ještě má šanci získat poprvé v životě amerického Oscara.

Nejlepším zahraničním filmem se ve francouzské metropoli stal snímek o osvobození amerických rukojmích v Íránu v roce 1979 Argo, který patří rovněž mezi velké favority oscarového klání.

Čestného Césara obdržel 58letý americký herec Kevin Costner.

Youtube video
Youtube video | Video: youtube.com

 

Právě se děje

Další zprávy