Filmová verze Okresního přeboru ukáže alfasamce Krobota

Kamil Fila Kamil Fila
12. 8. 2011 8:28
Hlavním hrdinou filmu bude zemřelý Pepa Hnátek
Miroslav Krobot a Jan Prušinovský.
Miroslav Krobot a Jan Prušinovský. | Foto: Kultura

Praha/Lochovice - Nejlepší (a kupodivu i hojně sledovaný) český seriál Okresní přebor, jenž byl vysílán televizí NOVA, se dočká své celovečerní verze. Ve středu padla první klapka v Lochovicích na Berounsku.

Za filmem stojí i stejný tým jako u seriálu. Příběh o venkovském fotbalovém mužstvu režíruje Jan Prušinovský, který ve spolupráci s Petrem Kolečkem napsal i nový scénář. Kameramanem filmu je - jako ve všech předchozích dílech režiséra - Petr Bednář. I přesto, že se film odehrává ve známých fotbalových kulisách, natáčení začalo na hřbitově. V následujících dnech štáb bude natáčet v Lochovicích a přilehlém okolí s malou přestávkou až do poloviny října.

Foto: Kultura

Celý oficiální název zní Okresní přebor - Poslední zápas Pepika Hnátka. Nova je koproducentem, snímek vzniká v produkci společnosti MediaPro Pictures. Jak název naznačuje, ve filmu se objeví legendami opředená postava trenéra s licencí - Josefa Hnátka.

Protože v seriálu se tento muž vyskytoval pouze jako popel rozprášený na houslickém hřišti, rozhodli se tvůrci, že ho divákům představí i v živoucí podobě. Příběh celovečerního filmu je situován do doby jeho života a rozehrává dilema muže, pro něhož je fotbal celý život. Dokonce víc než život.

Kvůli tomu, že hlavní postava zemře, ohlašuje Prušinovský snímek jako českou komediální verzi Kroniky ohlášené smrti. Krobotovu postavu pak popisuje jako „největšího houslického alfasamce". A doplňuje: „Má proslovy před hráči. Jinak nemluví. Občas střílí ze vzduchovky. Na rozdíl od svého pozdějšího nástupce Václava Orla nenosí gumáky a nejezdí na kole. Nosí gerlachy a jezdí na simsonu. K jeho vizáži patří i klobouk a knír. Miroslav Krobot byl juniorský reprezentant v hodu diskem. Šlachovitý je pořád dost a facky od něj bolí. Je sice nemluvnej, ale když to v něm bouchne....připomíná českého Jamese Coburna nebo Charlerse Bronsona. Chudák Pepik v sobě dusí tolik věcí. Brání ztrátám fyzických sil a čelí náporu mladších...třeba Jirky Luňáka."

Foto: Kultura

Tuto titulní roli houslické persóny ztvární divadelní režisér, umělecký šéf pražského Dejvického divadla a příležitostný herec Miroslav Krobot. Krobotova kariéra stále nenápadně stoupá - objevil ho Petr Zelenka v Příbězích obyčejného šílenství, a pak už začal dostávat rychle další malé role (Tajnosti, Venkovský učitel,Na vlastní nebezpečí, Tři sezóny v pekle, Odcházení), zároveň ale i role hlavní. Zatím nejvýznamnější bylo angažmá u maďarského klasika Bély Tarra v černobílém snímku Muž z Londýna, dále hrál ve slovenském snímku Dům režisérky Zuzany Liové a na premiéru čeká černobílý komiksový Alois Nebel režiséra Tomáše Luňáka.

Okresní přebor je zřejmě prvním českým celovečerním filmem, který vznikl na základě úspěchu v televizi (a nejde tedy o sestřih nebo prodloužení již hotového seriálu). Pravděpodobně jde též o první „prequel" a „spin-off" v dějinách české kinematografie, tedy film, jehož děj časově předchází původní dějovou linii prvního díla a v němž je hlavní postavou někdo, kdo byl původně jen vedlejší postavou či v tomto případě jen legendou.

Foto: Kultura

Diváci celovečerního Okresního přeboru se prý mohou těšit na významné derby s týmem SK Kostomlaty, vysvětlení Hnátkovy taktiky nakopávaných balónů, jednu venkovskou pouť a samozřejmě i na známé tváře z původní série. Ondřej Vetchý se vrátí v roli zapáleného (či snad až fanaticky bláznivého) kapitána Jirky Luňáka, Luděk Sobota jako charakterní Václav Orel, Jaroslava Pokorná v roli Hnátkovy manželky, David Novotný coby hvězda týmu Jarda Kužel, Pavel Kikinčuk a Leoš Noha pak jako dvojice funkcionářů Ludvík Hovorka a Adolf Větvička.

Premiéra je plánována prozatím na druhou polovinu příštího roku, film půjde nejdříve do kin, v televizi bude promítán až v následujícím roce.

Na otázku Aktuálně.cz, zda film bude podle odhadů typický komediální hit, jak se od českých filmů většinou čeká, odpověděl režisér Jan Prušinovský: „To se ještě uvidí. Já osobně tipuju velkou návštěvnost v prvním týdnu, a pak prozření diváka, který nalákán na veselou komedii uvidí něco trochu jiného... A co to bude? Kéž bych to věděl."

Čtěte také:
Jiřina Vetchý nechtěl hrát Okresní přebor se Sobotou

 

 

Právě se děje

Další zprávy